Снимка: БГНЕС

Германският правителствен комисар по религиозната свобода в света представя тревожен доклад. В борбата за подобряване на положението той разчита повече на диалога, отколкото на санкциите, съобщава "Дойче Веле".

Маркус Грюбел преминава директно към точката. "Свободата на религията или убежденията е основно човешко право. Това човешко право все повече се ограничава или поставя под съмнение. Трима от четирима души по света живеят в държава, която ограничава свободата им на религия или убеждения." По този начин докладът за световната ситуация на свобода на религията, който германският правителствен кабинет одобри в сряда, е мрачен документ по труден глобален проблем.

Загриженост за китайските уйгури

"Свободата на религия и убеждения е под нарастващ натиск в много страни", казва Грюбел. Нарушаването на свободата на религията "по-специално" засегна християните като най-голямата религиозна общност в света, но членовете на други религии и мирогледи също претърпяха дискриминация и преследване поради своята вяра или защото не се придържат към никоя вяра.

Още по темата

Религиозната свобода е под натиск в цял свят

Грюбел подчертава драматичното положение на уйгурите в Китай и проблемите на рохингите. И той спомена за гнева в интернет и по улиците, когато в Пакистан се обсъждаше присъдата на християнката Азия Биби, обвинена в богохулство, която най-накрая успя да напусне страната. Той е разтревожен и от положението на религиозните малцинства в Иран и части от Нигерия. Но германският правителствен комисар спомена и положителен пример. През 2019 г. Судан отмени смъртното наказание за вероотстъпничество, въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната.

Критики срещу партньори във външната политика

За втори път след 2016 г. германското правителство представя "Доклад за световната ситуация на религиозна свобода. Това е документ от около 200 страници. Сега, подобно на годишния доклад на "Амнести интернещънъл" за положението с правата на човека в света, са налични 30 "профила на страните", с коментари за 30 държави, където събитията от 2018/19 са от особен интерес. Държави от Афганистан до Виетнам, но също и страни като Египет, Бразилия, Кения, Малайзия, Саудитска Арабия, които със сигурност не обичат да се виждат в такъв официален правителствен документ. Немалка част от тези страни имат икономически отношения с Германия или са съюзници по външната политика.

Това става ясно, когато Грюбел коментира неговата функция и ролята на доклада. Става въпрос за изобличаване, солидарност, говорене. "Винаги си струва да се търси диалог", казва той. Германският комисар не е склонен да иска санкции. Те са "последната инстанция". Ако погледнете къде по света се нарушават религиозната свобода или други човешки права, "тогава трудно можем да търгуваме с която и да е държава в света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase