Снимка: Pixabay

"Разстреляйте всеки, който кара кола!", зове един английски благородник след края на делото срещу Артър Едсал, блъснал и убил жена през далечната 1896 година.

Вероятността да загинете под колелата на автомобил през далечната 1896 година в Англия е била толкова висока, колкото и да ви изяде акула. По онова време в цялата страна е имало може би не повече от 20-30 от тези странни пърпорещи по улиците возила, които по онова време представлявали може би по-голяма заплаха за техните ексцентрични водачи, отколкото за останалите участници в движението, разказва "Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

Един нелеп, но трагичен инцидент

И все пак точно това се случило на Бриджет Дрискол: на 17 август 1896 година жената пресичала една от централните улици в Лондон, когато била ударена от една от тези тракащи бензинови карети. След удара жената починала, а нейната смърт я превръща в първата известна жертва на тепърва настъпващата автомобилна епоха.

В края на 19 век Лондон бил най-големият град в света. Съответно и улиците му, задръстени от отпадъци и екскременти, били претъпкани с хора. Въпросният ден Дрискол се връщала с дъщеря си от празненство в Хайд парк, когато при пресичане на една улица недалеч от "Кристъл палас" била закачена от десния калник на едно такова возило. По-късно тя починала от тежките рани на главата си.

Цели 6 часа отнело на съда на реконструира пътния инцидент. Свидетели дали показания: според едни "каретата без коне" изобщо не създавала впечатление за нещо опасно, други обаче заявили, че водачът карал с "безразсъдна скорост", "почти като на галопиращ кон". Тезата била отхвърлена от вещите лица, тъй като скорости от над 4 мили в час (6,4 км/ч) не били по силите на едноцилиндровия двигател.

Съдът взел предвид факта, че водачът Артър Джеймс Едсал бил задействал камбаната и извикал силно "махни се от пътя", докато жертвата му реагирала сковано и забавила крачките си. Освен това съдиите приели за смекчаващ факт това, че шофьорът бил неопитен, затова накрая обявили трагичната смърт на Бриджет Дрискол за нещастен случай без виновен.

"Разстреляйте всеки, който кара кола!"

Съдебното решение предизвикало възмущение сред тогавашната общественост и породило ожесточен дебат за лудостта, наречена каране на автомобил. Най-яростните му критици не на последно място изразявали загриженост за бъдещето на коневъдството.

На кралица Виктория се приписват думите, че това е едно "изключително неспокойно и неприятно превозно средство", вестник "Таймс" посъветвал джентълмените да не обръщат никакво внимание на това съоръжение, а един английски благородник дори възкликнал: "Разстреляйте всеки, който кара кола!"

Разследващият съдия Пърси Моринсън тогава се опитал да успокои страстите, като заявил, че се надява никога повече да не се повтаря тази трагедия. Но е бил много далеч от истината: неотдавна Кралското общество за превенция на катастрофи изчисли, че от първото ПТП, отнело живота на Бриджет Дрискол, до днес само във Великобритания над 550 хиляди души са загубили живота си при инциденти на пътя.

    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase