Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

За поредна година СМГ изпрати силен випуск от 12-класници и за поредна година това е най-желаното училище за кандидатстващите след 7 клас.

С въпроса как се запазва това място години наред и как гимназията изгражда шампионите си Dnes.bg потърси отговорите от директора Антоан Тонев, преподавателите по математика Илиана Цветкова и Надежда Буюклиева.

Попитахме ги и как виждат промените в българското образование, за да може успехите на гимназията да станат успехи и на родното обучение.

В два поредни матерала ще ви представим и четирима от отличниците – Евгени Кайряков – най-добрият математик във випуска, Дамян Францов и любовта му към химията, Десислава Илиева, момичето с четирите пълни шестици  от четирите матури от ДЗИ, Иво Петров и постиженията му по физика и математика.

Най-желана гимназия в София се става с много работа, а в СМГ има един невероятен педагогически колектив, съставен от ярки личности, всеки от колегите е учител с характер. Другата характерна черта на колектива е, че няма примиренчество с това, което ни заобикаля. Така директорът на гимназията Антоан Тонев характеризира колегите си.

"В гимназията има свободен, дори на моменти бунтовен дух, но именно такива хора променят нещата. Голяма част от учителите тук правят точно това – новатори са в работата с децата. Дори това да ги каниш на школа в събота и неделя…не знам дали има много училища, които го правят, а тук имаме школи с по 60 деца – и това го правят по 3-4 часа в неделя, понякога и напълно безвъзмездно”, продължава директорът.

СМГ традиционно излиза на първо място в София в НВО-то след 7 клас, винаги е в топ 10 при Държавните зрелостни изпити. Няма друго математическо училище в България в топ 10.

Това  е невероятно училище – готвим децата за математици, но не се ограничаваме само с математика – имаме много добри преподаватели по БЕЛ, история, география, биология, химия... Миналата година наш ученик спечели националната олимпиада по философия, дава за пример директорът.

А випускът, който СМГ изпраща тази година, е невероятен.

"Много спокойни, кротки, сравнени с миналия, които също бяха много успешни, но и много шумни, показни, тези, които сега изпратихме, бяха умерени във всичко, което правеха”, характеризира ги той.

Една от ярките личности на випуска е Евгени Кайряков. Дошъл в СМГ след 7 клас, но още във втори клас открил, че математиката е неговата страст. 

"Бях убеден, че искам да дойда да уча в СМГ, защото тук са най-добрите учители, най-голямата конкуренция, възможността за състезания”, мотивира избора си.

От всяко състезание, на което се е явявал, Евгени се връща с медали и първи места.

Като най-голямото си отличие оценява сребърния медал от Международната  олимпиада по математика. Има златен медал от Жаутиковската олимпиада по математика, златен медал от Олимпиадата на Мегаполисите в Русия, златен медал от Балканската олимпиада по математика, сребърен медал от Румъниан мастерс, което е сред най-тежките състезания, а там се отива със специална покана към класиралите се от последната международна олимпиада по математика, две трети награди от Шаригиновата олимпиада по геометрия, а от всички национални състезания се връща с първи места.

"Евгени е най-добрият математик във випуска”, категорична е и преподавателката му по математика Илиана Цветкова.

"Хората със стил се познават. А при Евгени има равно количество талант и труд, но той никога не натрапва успеха си, никога не е погледнал отвисоко съучениците си”, допълва Надежда Буюклиева, също математик и класен на един от класовете във випуска.

Младежът вече е приет в Харвард, където ще учи математика и компютърни науки, но от следващата година, защото не иска да стартира онлайн. Избира САЩ, защото в Оксфорд "нямало да смени средата и отново щял да бъде в СМГ”. Освен математика, младежът обича танци, фитнес, играе волейбол. Тази година е участвал и в социален проект, организиран от гимназията по време на пандемията – "Купи, дари". Идеята е да се купи храна, която се  носи на самотни възрастни хора от малки населени места. "Много често възрастните си разказват историите, имат нужда да си поговорят с някого, много хубав, мащабен проект”, оценява той.

Но каквото и да прави математиката винаги е част от деня му, независимо дали се готви за олимпиади, състезания, или за класно.

"Прочитам някоя задача и започвам да си мисля, докато си върша другата работа, ходя, къпя се. Никога не съм си казвал: "Сега ще решавам 3 часа и да седна да го направя. Дори да се опитам, по някое време ми писва и започвам нещо друго, но задачите винаги вървят в ума на бекграунд. Правя го, защото ми харесва, не заради брой часове, интересно ми е”, разказва той.

Нашите ученици не са фокусирани единствено върху математиката, те имат и много други странични занимания, допълва Илиана Цветкова. А това е важно, защото по този начин човек се балансира като личност.

Едно от нещата, които Евгени умее, е, че пренася знанията от един предмет към друг, което го прави изключително конкурентноспособен. Това неведнъж го е водило до нови оригинални решения на задачите – по-хубави, по-елегантни, различни от дадените. 

Въпреки че е категоричен, че ще продължи образованието си в чужбина, той е решен да се върне и да работи в България.

"Тук има възможност да се развивам професионално, а и оставам в средата си. Когато съм бил на състезания, много е трудно да срещна хора като българите, затова ще ми е трудно да живея другаде и да ми хареса”, смята младежът.

Като потвърждение на думите му класната разказва за семейство, бивши ученици на СМГ, които тази есен се връщат от САЩ. "Голямото им дете тръгва на училище и те искат на всяка цена то да учи в България, искат да учи тук, в СМГ, за да получи същата добра подготовка по математика”, казва тя.

Да – не всички се връщат, но определено тенденцията се променя – връщат се вече млади, интелигенти българи, които не са се провалили, и се връщат заради децата си, заради България….

"Трябва да мотивираме младите хора да се връщат, защото само по този начин обществото ни ще върви напред”, допълва и директорът, който е историк, и припомня: "През 19 всички млади българчета, които са изпращани със стипендии на чорбаджиите да учат в чужбина, след това се връщат в България. В първите 7-8 кабинета след Освобождението на България министрите са учили или в Западна Европа, или в Русия”.

"Това, което казва Евгени, е най-доброто – да получиш всичко, което може да ти даде западната образователна система, да смениш културната среда, да поставиш себе си в други условия, да вземеш ценните неща отвън и да ги донесеш в страната си”, обобщава Тонев.

Самият Евгени оценява, че СМГ е изиграла много важна роля във формирането му - гимназията изгражда характер, който те тласка напред – „наблюдаваш останалите, стремежите им и се мотивираш”.

Другото, което СМГ възпитава, е взаимопомощ.

"Всеки, независимо в коя наука се развива, помага на останалите. Това е умението, което училището изгражда у възпитаниците си – да си помагат”, оценява младежът.

"Учениците на СМГ имат много и различни  успехи, но в обществото те първо ще бъдат приети като личности. И това се опитваме да изградим в тях. Това, че си умен и талантлив, не ти позволява да правиш компромиси в държанието”, категорична е Надежда Буюклиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар