Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея очевидно разполага с първокласни хакери, чиято основна цел е да се доберат до пари. Пари за режима на Ким. Експерти предполагат, че севернокорейското ръководство е заграбило по този начин милиарди долари.

Северна Корея привлича вниманието не само с постоянните си ракетни и атомни изпитания. Изолираната страна явно носи отговорност и за множество хакерски атаки. Експерти предполагат, че по този начин режимът на Ким е заграбил милиарди, пише Дойче веле.

Хакерите на Пхенян


6000 блокирани компютъра на обществено-правната телевизия, кражба на данни от атомна централа, опит за проникване в сайта на правителството: и трите примера за хакерски нападения са от Южна Корея. И трите неизменно носят почерка на съседната комунистическа държава.

Куон Хун Йонг е юрист и отговаря за киберсигурността в университета в Сеул. Там се обучават специалисти, които по-късно работят за военните или за правителството. И които умеят да отбиват кибератаки отвън.

Още по темата

Куон казва, че половината от всички хакерски атаки срещу Южна Корея идват от северната съседка. Повечето от следите на тези атаки водят първоначално към Китай - това било типично за севернокорейския подход.

Експертът твърди още, че междувременно е настъпила съществена промяна. Ако преди атаките са били насочени само към това да блокират работата на определени институции, междувременно става дума за истинска организирана престъпност. Броят на атаките достига 5000 на година.

Основната цел на севернокорейските хакери е да се доберат до пари. Пари за режима на Ким. Експерти предполагат, че по този начин са били заграбени милиарди долари.

В последно време се множат и случаите на кражби на специфични данни. Нилс Вайсензее, специалист по компютърна защита към медийната група Korea Risk Group, твърди, че много от хакерските атаки имат за цел да се доберат до данни, от които се нуждаят севернокорейските тайни служби за техните шпионски акции. "След 10 или 20 години вероятно ще се тревожим много повече от кибератаки срещу атомни централи, отколкото от нападения с ракети", казва експертът.

Активно сътрудничество с хакерски групи от Източна Европа


И наистина: Северна Корея разполага с първокласни компютърни специалисти. Отначало ги обучавали в самата страна, а най-добрите изпращали в Китай - със задачата да създадат фирми-фантоми. И да инфилтрират чужди страни - най-вече Южна Корея. Ако успеели да изпълнят поръчката толкова добре, че медиите да съобщават за станалото, получавали премия от Пхенян. А доклад на ООН от тази година разкрива, че режимът на Ким междувременно си сътрудничи активно с хакерски групи от Източна Европа.
 

Коментари Напиши коментар

50

Калоян

преди 1 месец

До завалийките, които се чудят как севернокорейците живеят в пещери, а заграбвали милиарди и забиват извода за фалшива новина: Нима не се сещате за други примери на заграбени милиарди, а населението да мизерства? Ако не, ще ви подскажа - това сме ние, мястото с най-бързо намаляващото население, с изчезващи десетки села на година, с най-високата смъртност в ЕС и пр. О, да - тук има милиардери.

49

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен Ама сериозно ли ? Фалшива новина ? Е как, заграбват милиарди ,като живеят в пещери и хрупат тревица ? А уж сте борци против фалшивите новини ? Пфу !

48

Анонимен

преди 1 месец

До Pirate Bay Питай оня с оцъкленият поглед ,Дончев ,Гербавият ,къде е дигитализацията ,електронното правителство ,2 милиарда лева ?