Снимки: Reuters

Русия бе обвинена в прикриване на информация тип "Чернобил“ след като отказа да разкрие детайли около мисията и подводницата, на която загинаха 14 моряка.

Още по темата

"Някои факти влизат в категорията "държавна тайна“. Нормална практика е такава информация да не бъде публикувана“, заяви Димитрий Песков пред журналисти. Руските медии от своя страна рисуват непълна и понякога противоречива картина на причините, довели до избухването на пожара.

Няколко източника разпознават подводницата като AC-12, носеща прякора "Лошарик“. Дизайнът й е пазен в пълна тайна, но се твърди, че това е експериментален 70-метров съд, който опериращ във връзка с по-голяма подводница. Според местна информационна агенция, по-малката подводница е била свързана с по-голямата, наречена "Подмосковие“. Според очевидци, плавателният съд се появил на повърхността на Баренцово море и плувал бързо към базата, без да има видими следи от бедствие на борда.

"Решихме, че не е имало инцидент, след като подводницата се движеше самостоятелно и толкова бързо. Нямаше дим. Нищо. Но други рибари ни казаха, че са видели как тела са били товарени на лодка“, разказва свидетелят. 

Москва не казва какви са причините за пожара, а само възхвалява героизма на загиналите моряци. Според Reuters Русия е казала на норвежките си колеги, че става дума за експлозия на газ, но по-късно руското министерство на отбраната отхвърля това твърдение. 

Мисията на подводницата също е неясна – Русия казва, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е само "прикритие на истинската й цел“, която е да саботира подводни кабелни мрежи.

Местният сайт SeverLife.ru отразява инцидента пет часа преди официалното изявление на Русия, но според журналистите там, руският флот се свързал с тях и им заповядал да премахнат материалите си.
Според статията им, имало различни версии какво се е случило. Една от тях е късо съединение.

The Bell, информационен сайт, който често критикува правителството пише: "Измина близо ден без информация за инцидента на ядрената подводница. Налага се да преглеждаме норвежките изявления за нивото на радиация в района. Навярно това кара хората, които си спомнят Чернобил, да треперят.“

За щастие, норвежките служби съобщават, че не е засечено високо ниво на радиация.

Обвиненията в прикриване на информацията се задълбочиха, когато част от моряците бяха идентифицирани, както и след разкритието, че те са се заключили в района на пожара, за да не се разпространи из цялата подводница и да я унищожи. Тази версия се потвърждава и от майката на един от загиналите моряци, която разказва, че те не са отворили шлюза, за да не пламне огъня из цялата подводница. Борили са се за живота си, опитвайки се да изгасят пожара. Със своята саможертва, те успяват да потушат пламъците, но умират от отравяне с дим.

7 от 14 моряци са били капитани от първи ранг, което наведе експертите на мисълта, че подводницата наистина е била важна за Кремъл. Двама от тях са получили най-голямото отличие в страната – Герой на Русия.

Всички те са били част от секретната военна база № 45707 в Петерхоф, съобщава вестник "Комерсант”. За сега се знае, че петима души са оцелели и се лекуват от отравяне с дим.

Кремъл все още не отговаря на въпроса, защо им е отнело толкова дълго време да направят изявлението си, а местната телевизия съобщи, че на военния персонал в базата, където понастоящем се намира "Лошарик“ е наредено да подпишат споразумения за конфиденциалност. Екипът на телвизията TV21 не беше допуснат да влезе в тежко охраняваната болница, къде бе съобщено, че са лекувани оцелелите.

Мълчанието предизвиква и други паралели – с потъването на подводницата Курск през 2000 година. Тогава, руското правителство не позволи да се проведе спасителна мисия, за да опази тайните си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase