Снимка: архив Reuters

Супер секретната група Билдерберг се събира тази седмица на годишната си среща. Този път членовете на групата ще се срещнат в швейцарския град Монтрьо.

Какво обаче е групата Билдерберг?

Малко е познато за тази организация, в която влизат елитни политици, бизнесмени, финансисти и академици от Северна Америка и Европа. През последния половин век събиранията на групата са във фокуса на не един и двама привърженици на теориите на конспирацията, заради мистерията, в която са обвити срещите.

Конспираторите са убедени, че членовете на Билдербергската група кроят Нов Световен Ред и са твърдо решени да се сдобият със световна доминация.

Протестиращи пък са твърдо убедени, че Билдерберг представлява "световно правителство в сянка".

Годишните срещи на групата наистина са доста добре пазени, но участниците твърдят, че групата просто дебатира социални проблеми извън прожекторите на политическата сцена, пише Independent.

Групата публикува списък с частниците ден преди събирането си. Всяка година има между 120 и 150 участника, поканени от управителен комитет. Съобщава се и списък с темите, които ще бъдат дискутирани - жест към прозрачност. Темите обикновено са доста широко формулирани - макроикономически проблеми, заплахите от тероризъм и кибер сигурност.

На срещите обаче не се допуска нито един журналист. Няма официално съобщение, няма коментари след срещите. Дискусиите не са публични и от там произлиза предположението на теоретиците на конспирацията, че това е просто план на богатите и влиятелните да скрият кроежите си за Нов световен ред.

Историята

Групата Билдерберг е наречена на Хотел де Билдерберг в Остербеек, Холандия, където членовете на групата са се събрали за първи път на 29 май 1954 година по поканата на принц Бернхард Липе Бистерфелд.

Основателите, сред които бившият полски политик Йозеф Ретингер, бившият белгийски премиер Пол ван Зеланд и Пол Рикенс, бившият шеф на гиганта Uniliver, били притеснени от антиамериканските настроения на Стария континент след края на Втората световна война, в момент, в който САЩ се наслаждават на икономически и потребителски растеж. В същото време пък Америка държи съдбата на Европа в свои ръце, благодарение на плана Маршал.

Групата се надявала да съживи дух на трансатлантическо братство, основано на политическо, икономическо и военно сътрудничество, така нужно в годините на Студената война.

61 делегати от общо 12 страни са присъствали на първата конференция. От тях се очаквало да изнесат и консервативни, и либерални гледни точки. Успех на конференцията довел до последващи срещи във Франция, Германия и Дания преди групата за първи път да се срещне на американска почва - на остров Св. Симонс в щата Джорджия.

Какво всъщност се обсъжда?

Основната цел на групата Билдерберг е да насърчи западния модел на свободен пазар, въпреки че теорията на конспирацията твърди, че всъщност целта е налагане на пан-световен фашизъм или тоталитарен Марксизъм. Просто не са сигурни кое точно.

По правило участниците не обсъждат темите на конференциите, но неведнъж участници са отхвърляли това твърдение.

Въпреки това британският политик Денис Хийли е коментирал, че твърденията за стремеж към глобално господство на групата са пресилени, но не и неоправдани.

"Усещахме, че не можем да продължим да се бием едни с други за нищо, да убиваме хора и да правим милиони души бездомни. Така че решихме, че единна световна общност би била нещо добро", казва той.

През годините много световни лидери са участвали в срещите. Хенри Кисинджър е редовен участник, а Хелмут Кол, Бил Клинтън, Бил Гейтс, Кристин Лагар и Жозе Мануел Барозо също са присъствали. Вероятно шефът на нискотарифната компания Ryanair Майкъл О'Лиъри е най-изненадващият участник от последните години.

Не липсват и критици, може би най-острият сред които е крайнодесният политически коментатор от САЩ Алекс Джоунс.

"Знаем, че сте безскрупулни. Знаем, че сте зли. Уважаваме вашата тъмна сила", казва той за групата Билдерберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase