Снимка: БТА

Лишена от електричество, Ум Файез не ползва пералнята си от две години. Като всички жители на Алепо, тя с нетърпение чака възстановителните дейности в един от най-красивите преди войната сирийски градове.

"Перем на ръка, но водата е много студена. Не мога повече", казва петдесетинагодишната майка на две деца, застанала на тъмно пред куп мръсно пране в къщата си в централния квартал Фуркан.

След повече от четири години ожесточени боеве и евакуирането на десетки хиляди бунтовници и цивилни от втория по големина град в страната, сирийският режим обяви на 22 декември, че си е върнал кварталите, които попаднаха в ръцете на бунтовниците през 2012 г.

В бившата икономическа столица на страната над 50 процента от сградите и инфраструктурите са частично или изцяло разрушени по "първоначална оптимистична оценка" на общината.

Конфликтът е предизвикал прехвърлянето на индустриите в чужбина, опустошил е прочутата стара част на града и е прогонил туристите, но най-вече е лишил жителите от основни услуги като електричество и вода.

"Продадохме прахосмукачката. За какво ни е, като нямаме ток?", казва Ум Файез. Мъжът й се е прибрал от сладкарницата си, като се е ориентирал в тъмното с фенерче.

Главната електроцентрала в Сфире, в югоизточната част на Алепо, е пострадала от боевете и не работи от повече от две години. Във всеки квартал се чува бученето на общите генератори, вързани към къщите със сложна плетеница от кабели.

Всяка нощ в полунощ обаче светлините угасват - генераторите се изключват, за да се пести горивото.

"Предвиждат се два проекта за възстановяване на електроподаването в Алепо", уверява представител на министерството на електроенергетиката. Ще се построят нови електропроводи за докарване на електричество от съседната провинция Хама.

Дейностите ще продължат между шест месеца и година и половина и ще струват на правителството над 4 милиарда сирийски лири (7,6 милиона евро), каза министерският представител.

Жителите са лишени и от вода, тъй като основната помпена станция в Сулейман ал Халаби работи само на една трета от капацитета си поради понесени в боевете щети.

"Зареждаме под 20 процента от кварталите в Алепо. Преди кризата бяха над 70 процента", казва със съжаление главният механик на станцията Иса Кордже.

Сирия е разпокъсана между различните участници в конфликта и един допълнителен проблем за жителите на Алепо е, че водата идва предимно от язовира на Ефрат, който е разположен в съседната провинция в Ракка, а тя е под контрола на "Ислямска държава".

"Групировката редовно ни прекъсва водоснабдяването", оплаква се директорът на агенцията за снабдяване с питейна вода Фахер Хамдо.

За общината обаче приоритет е преди края на годината да премахне демаркационната линия, която разделя държания от правителството западен сектор от контролираните доскоро от бунтовниците източни квартали.

От няколко дни жълти булдозери разчистват улиците от отломки. Преди това жителите е трябвало да се катерят по барикади от пръст и ламарини и да прескачат образуваните от артилерийския обстрел кратери.

"Общината незабавно се намеси за разчистването на основните пътища. Ще съживим Алепо и ще възстановим търговията и социалния живот", каза градският администратор Надим Рахмун.

В старата част на Алепо, известна с най-големия покрит базар в света и цитаделата си, грижливо се работи по възстановяването им, подчертава Рахмун.

А в централния квартал Акиул жителите не крият радостта си, като гледат булдозерите да махат барикадите.

"Преди няколко дни дойдох да проверя състоянието на къщата на брат ми", разказва 32-годишният служител в текстилния сектор Абдел Джауад Нашед.

"Отне ми час и половина, трябваше да се катеря по насипи от пръст", спомня си той.

Днес са му трябвали десет минути. "По-лесно е без барикадите", казва той.

Въодушевлението му се споделя от 42-годишния собственик на мебелен магазин Закария. "Слава богу, сега пътищата между източните и западните квартали вече не са прекъснати. Алепо отново е обединен", казва той.

Коментари Напиши коментар

54

пенко

преди 5 години

Децата ни ,които хранехме с кайсиево пюре по 18ст. сега са м/у 30-40 год.... -беше соц.икономика ! В 1991г. синът ми ми каза : "Тате... *** преди ядяхме повече от луканката"!Такива като "МЕТО ТУПАНЕТО" /ТЕРЦА ФОРЦА ФАЛЦЕТ/ и "Савов фаше" в съучастие с... ни принудиха да ги храним с"бургери" ,"картофки","мак до насира.." "Ред бул"и "стимуланти" ... Е НЕМА ДА СТАНЕ !!! И да ви информирам : Повече лагери няма да има !!! " НЕГО ,ЖЕНА МУ , ДЕЦАТА,СЛУГИТЕ И ЦЕЛИЯ МУ РОД "!!!

53

Анонимен

преди 5 години

Че те перат ли се?Това, което наблюдаваме в Харманли и Овча купел арбите не се къпят, не се перат, миришат, не си почистват стаите, разбиват крановете за вода за да ги продават, изхвърлят спалното бельо. Това е лицето на арабската младеж, плюс желанието за избиване на християни ,заради 50-те девици, плюс изнасилването и обарването на жените, от чиито пари(данъци) те си живеят като търтеи в християнските държави.

52

Хм

преди 5 години

До boboИма места,дето е много по-зле от Алепо.На практика 100% унищожена инфраструктура.