Задържането на Паоло Ди Лауро. Снимка Reuters

Когато става въпрос за наистина добър криминален сериал “обичайните заподозрени” са “Наркомрежа”, “Семейство Сопрано” и “В обувките на сатаната”. Но сега има нова хитова поредица, която приковава вниманието - “Gomorra”. Драматичният сериал е екранизация по едноименната книга от 2006-та година и представя света на неаполитанската мафия, известна като камора.

Сп. “Икономист” посочва, че в Италия поредицата е изключително популярна от премиерата си преди 2 години. Оттогава насам сериалът е продаден в 50 държави, включително и Съединените щати, където тръгва на малкия екран тази седмица.

За разлика от останалите споменати сериали, този е далеч по-мрачен, изтъква “Икономист”. Гангстерите не са симпатични за зрителите “чудовища”, какъвто е Тони Сопрано... те са просто чудовища. Поредицата е далеч по-реалистична.

Авторът на книгата Роберто Савиано, който влиза в престъпните структури под прикритие, за да представи истинското лице на камората, се укрива от 2006-та година насам. Камората директно издаде смъртна присъда за Савиано след като произведението му излезе на пазара.

От “Икономист” обръщат внимание на това колко добри са в ръководенето на бизнеса ръководителите на престъпната организация. Камората взе лидерството от сицилианската мафия, която дълги години беше доминираща сила.

Стратегията на неаполитанците е фокусиране върху една ниша, в случая търговията с наркотици, по-конкретно кокаина. Камората на практика държи почти целия кокаинов пазар в Европа.

Престъпният синдикат е организиран като типична корпорация. Има ръководно тяло с висши  мениджъри, които определят стратегията, разпределят ресурси. На следващото ниво са тези, които купуват и обработват продукта.

След това идват шефовете на продажбата, които координират дистрибуцията. Най-отдолу на пирамидата са уличните дилъри, които продават директно на крайни консуматори.

Камората действа изключително професионално по отношение на доставките. Групата се снабдява с дрога от целия свят и се подсигурява с поне няколко източника, за да не се допускат спадове в продажбата при непредвидени ситуации.

Организацията е изключително гъвкава. Съставена от 115 различни по-малки групи, всяка от която с поне 500 членове, камората може много бързо да пренасочи огромен човешки ресурс от една дейност към друга.

Неаполитанците са най-добрите по отношение на смяна на поколенията и въвеждане на нови идеи. Повечето мафиотски структури са силно консервативни и много трудно предприемат кардинални промени. Докато в камората не се свенят да залагат на млади ръководители, които са наясно с новите тенденции на пазара.

Паоло Ди Лауро, бивш шеф на един от най-могъщите кланове, е сред най-иновативните бизнесмени изобщо в Италия (от 2005-та година е в затвора, в изолирана килия). Освен, че изгражда търговската мрежа с Колумбия, Ди Лауро стои зад въвеждането на оказалата се доста успешна “франчайз” система в групировката – всеки дистрибутор получава възможността сам да контролира територията си и бизнеса, като условието е “да зарежда” и да работи от името на камората. По този начин диструбуторът е мотивиран да разширява своята локална група и да продава повече.

Камората прилага и друг мениджмънт похват, който се оказва ползотворен. В групировката са експерти по приобщаването на нови кадри. Правят се специални религиозни церемонии, “изгряващите” звезди получават екстравагантни прякори като “Малкият Чарлз, който яде котки”.

Организацията има грижата за близките и роднините на всеки, който загине, докато работи за Камората – всеки петък представители на групировката, наричани “подводници”, доставят храна и пари на опечалените семейства. 

Тази практика води до доста симпатизанти. Местните хора рискуват съдебно преследване и прикриват престъпници при полицейски акции, като правят живи вериги, палят колите си, атакуват представителите на реда.

Разбира се, всичко това идва с цената на пролята човешка кръв. Според Роберто Савиано камората е отговорна за смъртта на над 3600 души от 1979-та до 2006-та година. Мафиотската дейност оказва и пагубно икономическо влияние върху Неапол – доскоро една от най-предпочитаните туристически дестинации в Италия.

Уличните войници на групировката също плащат висока цена – те живеят мизерен живот, почти винаги умират млади или завършват в затвора. Тези на високо ниво в организацията се укриват и определено не живеят бляскавия живот, който виждаме в холивудските продукции.

Бизнесът на Паоло Ди Лауро е с годишен оборот в размер на над 200 милиона евро, но той живее като отшелник почти през целия си живот, а години наред няма постоянно жилище, защото се укрива от властите и враговете на различни дестинации в цялата страна и чужбина.

При все това камората се разраства и приходите растат главоломно. До голяма степен престъпният живот е единствената възможност пред младите мъже в Италия, чиято икономика е в 10-годишен период на стагнация. Южната част на страната е изключително трудна среда за легален бизнес.

Усилията на италинските властимащи и европейските им партньори трябва да се насочени към план за връщане на благоприятните условия за честен труд в Неапол и околностите. Така може бизнес нюхът, демонстриран от камората, да се пренесе в законен и процъфтяващ бизнес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase