Снимка: БТА
fallback

Тази нощ Истанбул показа най-мащабната и най-продължителната демонстрация. Протестът продължи до сутринта. Площад "Таксим" беше изпълнен с хора, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров.

По думите му протести е имало и в други турски градове. Те се правят с цел подкрепа на президента Реджеп Ердоган и своеобразна демонстрация на политическа мощ от управляващите в Турция.

"Тук съм да бъда с хората, които застанаха срещу военния преврат. Това беше нещо ужасно и загинаха много наши братя и сестри. Тук сме, за да покажем, че сме силни и че сме заедно. Идваме ден след ден, за да покажем, че сме срещу преврата и това ще продължи, докато не ни кажат да напуснем улиците и площадите, за да се приберем по домовете си. Кога обаче това ще стане, ще каже или президентът, или правителството", заяви един от демонстрантите.

"За жалост ситуацията беше особено напрегната през последните дни. Опитът за преврат се отрази не само върху туризма и хората на почивка, но и като цяло върху тези, които живеят тук. Към момента обаче всичко е нормално и ситуацията се стабилизира. Отново имаме заявки за почивки от наши клиенти", посочиха от туроператорските фирми.

От вчера на площад "Таксим" е издигната и сцена, на която политици излизат с ключови послания, разказва още Методи Владимиров. По думите му всички тези сътресения, които се наблюдават в Турция се отразяват и върху туризма на страната.

"В петък вечерта имахме страшно много работа. След атентата на "Ататюрк" положението се успокои и туроператорите, с които работим, бяха повярвали, че няма да има повече такива случаи. Цялата седмица до петък имахме страшно много резервации. Работихме до късно вечерта. Настроихме се да работим и в събота, докато по пътя започнаха строги проверки. Помислихме, че те са свързани с атентата на летище "Ататюрк" и не обърнахме достатъчно внимание", разказа представителка на една от най-големите туристически фирми в Турция.

"Никой не знаеше какво се случва в страната. Всички полети бяха отменени, туристите питаха какво да правят. Започнахме да звъним на хотела им, който беше пълен. Те искаха да останат, стига да са в безопасност", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 8 години

Само аз ли забелязвам на повечето митинги в подкрепа на Ердоган са само мъже и момчета и тук таме някоя забулена кадъна ??? Дори и от горната снимка е видно - нещо като "всички мъже от семейството навън, за да оказват подкрепа на президента "!!?? От всякъде смърди тоя преврат - дали на Ердоганчо, или на поредния гаф на ЦРУ от типа арабска пролет , а в случая турско лято .... но и мълчанието на САЩ в Първите часове е красноречиво , и готовите списъци на метежниците - съдии, учители, смърди....

79

Румбо

преди 8 години

Хвана ги кръговото и турците...

78

Анонимен

преди 8 години

оставате на улицата - оставате във азия

fallback