Снимка: Facebook

По-наши и никак наши хора. Такава се оказа ситуацията в БНР. Протестът си тече, но какво довлече той след себе си? Помия! А от нея изплуваха колосални суми, изливали се в портмонетата на отбран кръг хора от Програма "Хоризонт".

Оказва се, че за миналата година парите, отделени за хонорари във въпросната програма, са 900 хиляди лева. Нито повече, нито по-малко.

При идеален разчет (трудно постижим) тези пари биха се разпределили солидарно между всички близо 200 работещи в програмата.

Да, да, ама не, лъсна истината, защото по-нашите хора, едва 23-ма на брой, са прибрали като хонорари половината от тази огромна сума – 450 хиляди.

Държа да вметна, че същите тези хора бяха в първите редици на протеста онзи ден. Защо ли? Защото месечно са прибирали суми от по 6 хиляди лева – заплата: 1000 лева, хонорари: 4 хиляди и отделно още пари по европрограми, излъчвани в радиото (Европа за мен и Евранет +). И сега протестират! Защо протестират? Защото им бръкнаха в портмонето.

Далеч не тези хора са най-работещите, повярвайте ми, познавам ги, с част от тях съм работил. Имена няма да спомена, просто съвестта и журналистическата етика не ми позволяват да сторя това.

Има ли виновни? Разбира се, че има. Продуцентите в "Хоризонт" са си затваряли очите, слагали са си подписите под въпросните суми и всичко е вървяло по мед и масло, до деня, в който финансовото министерство не поиска разходите за персонал в БНР да се орежат с 10 на сто.

Вариантите за изход пред ръководството са три – 300 на улицата, край на всички хонорари и ДМС-та или орязване на хонорарите с малко над 40 на сто. Видно е, че е избран по-щадящият вариант, но за едни 23-има, той е най-зловещият.

Мили 23-ма колеги, къде оставихте по пътя останалите си 176 колеги, с които работите всеки ден. Къде оставихте останалите хора, работещи в останалите 8 програми  на БНР. Или само вашият джоб е важният. Вашата дума, срещу думата на останалите. Много ви се иска да бъдат закрити някои от другите Програми на БНР, за да отървете портмонетата си.

И за край...

Уважаеми колеги от Програма "Хоризонт", Неприятно ми е да пиша това, но за пореден път вашата програма показа, че съществува сама за себе си в системата на БНР! Още по-неприятно е, че няколко от вас ми предложиха да се включим в спонтанния протест, а медийното отразяване на събитието мина единствено под знака на хвалебствията за "първата" и "единствената" програма на БНР. За 13 години в Радиото съм видял толкова много неща, че едва ли нещо може да ме изненада. Печално е обаче, когато единствено ВАШИТЕ хонорари ви обединяват, а през останалото време не можете да се погледнете в очите с този на съседното бюро. Искате подкрепа от останалите програми? Едва ли? Та нали според вас Радио София е излишен продукт, а средствата за хонорари на 30-те млади професионалисти трябва да минат в бюджета на "голямата" програма. Много ми се искаше освен устите да ви бяха големи и сърцата! Дали някога, поне журналистите в Големия кошер ще бъдат обединени? Не отговаряйте, знаем позицията ви!, написа колегата ни Симеон Белев, водещ в Програма "Радио София" до Вас. Коментарът е излишен, пък и е изтрит от Вас, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase