Рула и Ашраф Гани Снимка: Facebook

Новата първа дама на Афганистан изглежда, че ще разчупи стереотипите и ще бъде активна публична фигура. Ден след като се е преместила в новия си офис в президентския дворец Рула Гани казва, че ще се бори за правата на жените, пише Би Би Си.

"Иска ми се да дам на жените куража и възможността да подобрят начина си на живот", казва Рула Гани.

Госпожа Гани променя клишетата още преди мъжът ѝ да бъде избран за президент на Афганистан. По време на кампанията на Ашраф Гани тя е единствената съпруга на кандидат, която се показва пред обществеността. След като новият президент е бил избран, Ашраф Гани е направил пламенно представяне на жена си, което е предизвикало коментари в цялата страна. Според госпожа Гани този жест е обобщил мнението ѝ как отношението към жените трябва да се промени.

"По начина, по който съпругът ми го направи, той показа именно какво искам да променя в живота на афганистанските жени - те трябва да са по-настоятелни, да осъзнават ролята си и да бъдат по-уважавани", обяснява Рула Гани.

Госпожа Гани е наясно с чувствителните въпроси в консервативното афганистанско общество. Нейната визия не противоречи на традиционните ценности, които градят афганистанското общество.

"Не искам да променям афганистанската социална структура. Живеейки на Запад, където семейството ми не беше постоянно с мен, аз се радвам, че в Афганистан е съхранен начинът на живот и социалната структура въпреки 25-годишната гражданска война", добавя първата дама на Афаганистан.

Това, което прави госпожа Гани още по-различна, е фактът, че тя е родена и отгледана в маронитско-християнско семейство в Ливан. Тя е срещнала Ашраф Гани през 1970 г. Били са състуденти в Американския университет в Бейрут.

Рула Гани е участвала в студентските протести в Париж, където е била за едногодишен проект към престижен институт. Нейният брат разказва, че този опит е събудил нейната социална ангажираност. Той добавя, че сестра му е събрала доброволци, за да строят училища на юг, когато се е върнала в Ливан. Братът на Рула разказва още, че според него тя и Ашраф Гани са родени един за друг и споделят едни и същи идеали.

Първоначално обаче родителите на Рула не са били убедени в избора на дъщеря си. Бащата на Рула я придружил в Афганистан, за да се запознае със семейството на Ашраф.

"Беше зима. Стояхме в един хотел и Ашраф дойде да ни вземе с кола, защото семейството му беше в Джелалабад", спомня си Рула Гани.

След срещата семействата се спогодили и бащата на Рула дал съгласието си.

"Той беше много традиционен човек, но и с много отворено мислене. Иска ми се всички афганистански мъже да станат като баща ми или като съпруга ми", споделя първата дама на Афганистан.

Според госпожа Гани Афганистан е бил много по-различен по онова време.

"Жените имаха много повече права, можеха да ходят на училище, да мислят за кариера. Образователната система беше изключително силна. Мисля си, че по това време жените можеха да правят много повече неща", обяснява Рула.

Към края на 70-те Ашраф и Рула се преместват в САЩ. Там Ашраф Гани започва кариерата си в Световната банка, а съпругата му отглежда двете им деца - Мариам и Тарек.

"Те са много горди с корените си. Ясно заявяват, че са ливанско-афганистански американци. Често идват в Афганистан. Дъщеря ми се занимава с изкуства, а синът ми работи по различни въпроси, свързани с борбата с корупцията. Всеки от тях е поел по свой собствен път", казва госпожа Гани.

Новите задължения за Рула Гани идват след преместването ѝ в президентския дворец. Нейната първа задача е да разбере какви са проблемите на афганистанците. Тя добавя, че не се възприема непременно като активист, а по-скоро като посредник. Госпожа Гани казва, че е на възраст, която предполага да си стои повече вкъщи, а не да ходи по улиците от врата на врата.

Животът на Рула Гани по света е съвсем далечен за повечето афганистанки, които често са жертви на домашно насилие, а тези, които се опитват да избягат, могат да свършат в затвора.

Според новата първа дама жените трябва да бъдат окуражени да говорят за тези проблеми. По думите ѝ те трябва да надигнат глас и да кажат, че това не им харесва.

Рула Гани осъзнава, че не може да реализира напълно идеите си в афганистанското общество. Но нейната основна цел е афганистанките да бъдат по-уважавани и да се зачита повече ролята им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase