Снимка: БТА

През този мандат на ЕК имаше определено отношение към страната ни, каза пред Dnes.bg кандидатът за евродепутат от Коалиция за България Илияна Йотова. Като пример тя посочи отказа да ни приемат в Шенген, както и нежеланието на Великобритания и Холандия да приемат български работници. Според нея обаче социалистите в управлението на Европейската комисия ще сложат край на двойните стандарти.

Г-жо Йотова, Вие сте кандидат за пореден мандат за евродепутат от Коалиция за България и вече обявихте, че социална политика в ЕС трябва да е водеща наред с фискалната, как ще стане това, след като Европа още не е излязла от кризата?

Европа навлиза все повече в кризата именно защото съсредоточи вниманието си само върху дефицити,  съкращения, орязване на пенсии и заплати, съкращаване на работни места. Това се случи, защото повечето от директивите, които се приемаха, всъщност обслужваха интересите на монополите, банките, бяха насочени към финансовата стабилизация. Ние нямаме нищо против и банките да работят добре, защото става дума за работни  места и вложенията на хората, но заедно с това не може да се забрави икономиката, не може да се забравят онези директиви, които щяха да подпомогнат  малките и средните предприятия, които са най-гъвкавата структура на всяка една страна в ЕС, не може да се забрави индустриализацията, ние отстъпихме водещи места в световен мащаб, така че ще има социална политика, когато има икономика.

България си остава най-бедната страна в ЕС, има ли шанс това да се промени?

Първо преди да искаме промяна и помощ от партньорите ни в ЕС, трябва сами да си повярваме. Това, което ни липсва, е самочувствието, имах такива наблюдения през последните пет години, трябва да си повярваме, че можем да спазваме правилата и законите така, както го правят в другите страни, че можем да имаме свой национален консенсус  за петте или шестте приоритета, които държавата ни трябва да развива, и да съсредоточи своя национален и европейски ресурс за тяхното изпълнение, и тогава няма да сме сред най-бедните.

Как левите евродепутати могат да променят отношението към нас като към хора втора ръка?

Няма лошо отношение на европейските институции към нас, отношението е такова, каквото ние си го създаваме, и има още едно важно условие - това е начинът, по който управляват и работят самите европейски институции. Няма как да не отбележа, че през този мандат имаше и определено отношение към страната ни - вижте Шенген, вижте и работниците в страни като Великобритания и Холандия, вижте дори темата с бежанците. Социалистите в управлението на Европейската комисия означават едно много по-толерантно  отношение към страната ни и най-вече слагане на край на тези двойни стандарти. Аз съм слушала неведнъж от Мартин Шулц как ни защитава и за Шенген, и за правата на работниците ни, смятам, че коренно ще бъде променено отношението към ново присъединилите се страни, каквато е и България. Досега ни управляваше десницата, а голяма част от нея продължи да бъде скептично настроена спрямо разширяването на ЕС и присъединяването на България и Румъния и оттам идваха и тези двойни стандарти. Смятам, че с новото управление на ЕК на това ще бъде сложено край.

Въпреки че предстоящите избори са за български представители в ЕП, те са натоварени и с национално значение,  каква е Вашата прогноза за ситуацията в страната след вота?

Освен за победата на социалистите в Европа, за която ние трябва да работим много сериозно, не веднъж съм казвала, че за крехкото равновесие между социалисти и десница в Европа може да стане така, че тези няколко мандата повече за левицата да дойдат именно от България. Ние сме длъжни да бъдем много дисциплинирани, защото председателят на ПЕС е и наш лидер и в името на това да защитим честта си, трябва да работим усилено. Не на последено място, ние не сме наивници, правим отдавна избори и знам, че на тези избори се гледа като на такива, които просто ще изпратя 17 души в ЕП и ние ще ги изпратим разбира се, такива са правилата, но и като на репетиция за това, което следва оттук нататък.  При убедителна победа на Коалиция за България ние сме убедени, че ще дадем ново самочувствие и нова стабилност на правителството на Пламен Орешарски да изпълнява програмата си занапред и да бъде подпомаган от парламента дори и при тази сложна ситуация. Ако ГЕРБ обаче има повече гласове, те са готови да хвърлят отново държавата в дестабилизация, в хаос. Но категорично мога да каже, след като съм се срещнала с над  6 000 човека в най-различни части на страната, че хората не желаят избори. Хората дори са гневни, казват: „Определени политици на жълтите павета плетат интриги, разпределят отново някаква бъдеща власт, мислят за себе си и не мислят за нас, че ние искаме стабилно правителството, което да ни прави спокойни, че утре ще имаме работа, ще има увеличение на пенсиите, стабилни доходи“.

С какво ще убедите избирателите отново да гласуват за Вас?

Имам вече достатъчно опит, за де се справя с голямата европейската бюрокрация и да мога да намеря интереса, онова зрънце, което на нас българите ни е важно, за да устояваме националния си интерес. В началото, когато отидох в Европейския парламент, звучеше стряскащо всичко, толкова много хора събрани на едно място, силни държави с големи делегации, имах усещането, че никога няма дори да се чуе името на страната. Пет години по-късно разбрах, че във всяка една директива, във всеки един регламент, стига да си достатъчно упорит и да знаеш какво точно да предложиш, да имаш подкрепата на хората, които са те изпратили там, можеш да намериш лоби и сред останалите национални делегации и да извоюваш това, което е в интерес на държавата. Интересът на България може да се открие във всеки един документ, за съжаление, не винаги сме успели да го защитим. Но опитът е важен, научих се, че могат да се гласуват специални документи на европейско ниво, които да са в полза на България, какъвто е случаят с резолюцията, която успешно защитих  за развитието на Черно море, тема, която определено липсваше от голямата европейска политика. Това, с което ще убедя  хората, е това, което ще правя занапред. Аз искам да продължа работа си по важната тема за емиграция и предоставянето на убежище, защото това е едно ново предизвикателство за нас, и България има да защитава още много свои интереси в тази посока. Искам да си продължа работа в комисията по рибарство и аквакултури, защото след резолюцията заедно с ЕК вече смятам да предложим законодателни промени за Черно море. Чака ни още много работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase