Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нека бъдем честни: на всеки от нас се е случвало да обсъжда познатите си зад гърба им, да разпространява слухове и дори да си измисля сплетни. И така- клюката започва свой живот. Понякога забавна, друг  път- не толкова. Сигурно сте казвали нещо, за което по-късно сте съжалили многократно и сте се чудили защо изобщо сте го направили. И настина – защо? В крайна сметка клюките водят само до неприятности, но всеки си има своите причини.

Според професора но психология от мичиганския университет Джефри Паркър, младите хора под 20 г. разменят информация за познатите си 18 пъти на час. При по-възрастните броят намалява на 10-15. От 50- до 65% от казаното може да бъде квалифицирано като клюка, пише superstyle.ru. Три пъти повече обсъждаме представителите на своя пол. Ако приемем, че средният брой на познатите ни е 150 души, то всеки един от тях е ставал обект на сплетни поне 4-5 пъти.

Казват, че клюкарят е човек, който казва всички подробности, без да казва нито един факт. Но това не е съвсем така. Според  специалистите сплетните не са само измислиците или полуистините, но и напълно достоверна информация, която представя даден човек в лоша светлина.

За да се сработите с екипа

Попадайки в нов екип, в даден период, вие просто сте обречени да участвате в сплетните. Да се клюкарства не е хубаво, но как да  разберете кой кой е във фирмата и какви са правилата. 

Сплетните ни помагат да се адаптираме в непозната среда. Това е вид словесен  контрол, чрез който се управляват неголеми  групи хора, твърди Робин Дънбар – професор по антропология в Оксфордския университет. Според него разпространяването на слухове датира още от първобитното общество. Така се е поддържало единство в родовия клан, предпазвали са се от некоректни постъпки, съобщавали са правилата и границите, които не може да се преминават.

Не се стремете да се впишете в дадена социална група на всяка цена. Помислите дали ви подхожда такава компания. В крайна сметка, колкото по-сплотен е един екип, толкова са по-честни и доверителни отношенията и за клюки не остава място.

От завист и за отмъщение

Докато мъжете заявяват предизвикват противника си на бой,  жените често измислят някаква зловредна лъжа, за да си отмъстят или отстранят съперницата си. Не е спортсменски, но пък е ефективно.

Заливайки шефа с негативна информация за конкурента, може да повишите статуса си и дори да се издигнете в йерахрията. Но подобни победи са по-лоши от пораженията, защото разрушават душата. В случай, че истината излезе наяве уважението към вас ще се изпари. Дори никой да не разбере за долната ви постъпка, вие ще знаете, че сте постигнали целта си, жертвайки някой друг, а не благодарение на качествата си, т.е. Ще ви се наложи да живеете с тази мисъл. Дали сте готови за подобно нещо?

А някои държави дори има закони срещу клюките

Най-яростна борба срещу  клюките се води в Колумбия. В градчето Икононсо за това престъпление се предвиждат 4 години затвор. Мотивът на кмета на града, въвел наказанието, е, че заради сплетните много хора развалят отношенията си, а някои дори загиват.

В САЩ срещу клюките се бори организацията  Words Can Heal (Думите може да лекуват). Според нейно проучване 69% от хората смятат, че клюките са  сериозен п роблем в училище, 79% - в работата, 80% - в политиката и 84%- в пресата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase