Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Психолозите са категорични, че за децата е важно не само да им разкажем за „птичките и пчеличките“, но и да се направи колкото се може по-рано.

Много от проблемите и комплексите в интимната сфера в зряла възраст произтичат от детството. В началото родителите се притесняват да обяснят какво е секс и по какво се различават момченцата от момиченцата.

По-късно децата вече се притесняват да разговарят на „забранената“ тема. Като нямат възможност да получат адекватна информация, те трупат такава от собствения си опит (често негативен) или от слухове и предположения, които невинаги съответстват на действителността, пише lady.mail.ru.

После се чудим как е възможно да се вярва в контрацептивните свойства на аспирина. Ето как, в зависимост от възрастта на детето, трябва да представим тази специална част от живота ни.

От 2-4 години

На тази възраст детето започва да изучава тялото си. Половите органи за него са така интересни, както ушите, носа или ръцете. Не е задължително да започнете да обяснявате веднага за техните функции, достатъчно е да го запознаете с наименованията им: пенис, тестиси, влагалище (а не "дуда", "пипи", "пишока" и т.н.). После пояснете кое от тях принадлежи на момиченцата и кое – на момченцата. Хубавото е да обясните и че половите органи не се показват на другите и че това не е прилично, като и че добрите деца не правят така.

На въпроса откъде съм се появил, най-добрият отговор за тази възраст е „от коремчето на мама“. Щъркелите и магазините с рафтове за новородени оставете на фолклора. Децата възприемат всичко буквално и може да си помислят, че не са ваши родни деца и това да ги разстрои. Помнете, че истината е най-добрата политика.

На любопитните малчугани, които зададат въпроса как точно са попаднали в коремчето на мама, може да кажете, че мама и тати много се обичат и са искали да имат дете. За това техните клетки се съединили и от тях в коремчето на мама е пораснал Сашо, Мария, Яна и т.н.
После мама отишла в болницата, откъдето през специална вратичка е излязло бебето.

На тази възраст не е необходимо да задълбавате във въпросите на физиологията. Ако все пак интересът на детето е голям, може да му покажете илюстрация на бременна жена от енциклопедия или да дадете пример с ваша позната, която очаква дете.

От 4-6 години

Децата в предучилищна възраст са много наблюдателни и любознателни. Когато видят заклещени кучета на улицата или любовна сцена във филм, те няма да пропуснат да попитат те какво точно правят. Отговорете им, че кучетата се чифтосват и след това им се раждат кученца, а чичкото и лелята се обичат и те също ще имат деца. Засега може да не пояснявате, че секс се прави не само с цел размножаване.

Обикновено в тази възраст започват игрите на "чичо доктор". Ако децата, които се изучават са на една възраст и никой не съблича никого насилствено, то в това няма нищо лошо. Просто контролирайте действията им, за да не стигнат прекалено далеч. Обикновено децата бързо приключват с тази игра, особено ако тя не бъде забранена от родителите.

Когато детето „донесе“от градината дума като „чукам“ и моли да му обясните какво значи това, не се хващайте за главата, а първо попитайте откъде я е чуло. Напълно вероятно е думата да е била употребена в несексуален контекст и „бананът да е просто банан“. Така че „чукам“ значи да удариш с нещо по друг предмет.

Ако детето все пак е чуло „интимна“ дума, по-добре сами разяснете значението й, а не чакайте то да му бъде разяснено на улицата. Опитайте се да не се изчервявате, а описанието ви да бъде максимално неутрално и с минимум емоционално украсени думи.

Помолете детето си да не споделя знанията си на улицата, в автобуса или пред старата си баба. Оставете обсъжданията на тази тема за у дома, тъй като все още не всички разбират ценността на ранното сексуално образование.

От 6-9 години

В междучасията малките ученици обсъждат не само новите филми за роботи. Отрочето ви може да бъде „просветено“ сексуално и контрацептивно от по-оперените си приятели.

Когато детето ви сподели подобна информация, първо изяснете какво точно знае. Попитайте го внимателно, без да оказвате натиск. След това попълнете пропуските в знанията му, като може да си помогнете с подходяща за възрастта му книга.

В тази възраст може да разясните, че сексът не е само с размножителна цел, но се прави и за удоволствие. Обяснете как се проявява възбудата и как се свързват  мъжките и женските генитали. Не забравяйте за състезаващите се за яйцеклетката сперматозоиди и бременността. Разказвайте с термини и без метафори от рода на „нефритен жезъл“, може да покажете илюстрации от някой учебник по биология.

Няма да е излишна и базова информация за предпазването от нежелана бременност и болести, от които най-добре защитава презервативът.

Обяснете още, че половите органи имат своите нормални наименования и в това няма нищо срамно, за разлика от нецензурни думи, които възпитаните хора избягват да употребяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase