Снимка: Reuters

В беден квартал на бахрейнската столица няколкостотин души вървят по тесни и разбити улици, удрят тигани и скандират: "Долу режима!"

На километър и половина по-нататък в центъра на града с лъскавите молове и офис сгради никой не ги чува, пише Ройтерс.

Седмица, след като миниатюрната персийска монархия отмени военното положение, до голяма степен в Манама животът се е върнал към нормалния си ход, макар да са останали някои контролно-пропускателни пунктове.

"Напълно спокойно е, не се случва нищо лошо. Не съм чувал да има някакви проблеми", каза мъж, представил се като Халифа, който отиваше към кафене "Старбъкс".

Не така стоят нещата в шиитските квартали, където избухнаха първите протести през февруари под влияние на въстанията в останалия арабски свят, свалили дългогодишните управници на Египет и Тунис.

"Твърдят, че сигурността се е възстановила. Но погледнете тук, няма никаква сигурност", каза участник в протестите, шмугвайки се в съседска къща, докато звукова граната, изстреляна от полицията, профучаваше край него.

Сунитските управници на Бахрейн след седмици на протести, организирани главно от шиитското мнозинство, обявиха през март военно положение и изгониха протестиращите от площад "Перла" в центъра на Манама.

Скулптурата, дала името на площада и превърнала се в символ на протестите, беше разрушена и районът и до днес остава обграден от бодлива тел и десетки бронирани коли.

Властите твърдят, че страната, където е базиран Пети американски флот и където трябваше да се състои състезание от Формула 1, но бе отложено през март в апогея на протестите, се е върнала към нормалния си живот.

Жители шиити казват, че ако това е новата представа за нормално, занапред ги чакат напрегнати дни.

"Мисля, че ще останем в тази нестабилна ситуация, докато се намери някакво политическо решение. Нищо не се е върнало към нормалното", заяви Набил Раджаб, известен активист на протестното движение.

Сега демонстрациите са по-малки и битката се е пренесла на шиитска територия, но протести възникват неочаквано като горски пожари и полицаи с екипировка за борба с безредици сноват от място на място да ги потушават.

В един квартал малки момчета са се качили по покривите, за да следят за полицаите, а други са струпали барикади от сгурия и кофи за смет, за да попречат на неочаквана атака.

Силите за сигурност вземат крути мерки тези протести с участието на няколко десетки до няколко стотици млади мъже и жени със забулени лица да не се разрастват прекалено. Те се опитват да ги разгонват със звукови гранати, сълзотворен газ и разпръскващи се куршуми.

Докато в шиитските квартали се наблюдават подобни сцени, в централните богаташки и сунитските райони е тихо и мирно. Приятели висят по кафенетата или се срещат за вечеря.

Задръстванията се предизвикват от хора, които пътуват по работа, а не заради КПП-ата.

Риана Айслър, бизнесдама имигрантка, каза, че понякога нощем чува престрелки, но по нейно усещане редът е възстановен почти напълно.

"Понякога наистина чуваме някои неща, но като цяло всичко е нормално", каза тя. "Страхувах се, когато армията се изтегли от улиците, но сякаш е безопасно."

Правителството настоява, че Манама е стабилна и сигурна и готова да бъде домакин на състезанието от Формула 1, пренесено от март за 30 октомври, макар че представители на организаторите се съмняват, че датата ще остане.

"Нещата са под контрол", заяви шейх Абдул-Азиз бин Мубарак ал Халифа, старши съветник в министерството по въпросите на информацията. Той добави, че предложението за диалог през юли на крал Шейх Хамад бен Иса ал Халифа дава възможност на опозицията да изработи планове за подобряване на положението в страната.

В Бахрейн е имало и други протести на шиитите, които се оплакват от дискриминация, особено в предлагането на работни места и в жилищното настаняване.

Бунтовете тази година обаче са най-сериозните от 90-те години и някои се опасяват, че сегашният мир няма да продължи дълго.

Пред дома си активистът на опозицията Раджаб е струпал камари от гранати за сълзотворен газ, изстреляни от полицията за потушаване на протестите. "Тези са само от миналата сряда насам", смее се той. "Няма нито едно семейство без арестуван, уволнен от работа или убит роднина", добави Раджаб вече със сериозен тон.

"Страхувам се, че нашите активисти губят способността си да сдържат гнева на хората."

Шейх Абдул-Азиз от министерството на информацията каза, че протестиращите не са представители на шиитското мнозинство. "Те не представляват дори сериозно малцинство от населението", добави той.

"Не искам да кажа, че са маловажни, всеки трябва да има възможността да изрази недоволството си. Проблемът според мен е в това как го правят."

Протестиращите казват, че действията им са мирни и се ползват с широка подкрепа, но мнозина, които са се събирали на площад "Перла", се страхуват да излязат по улиците, настоявайки, че е трудно да се преборят с полицията.

"Проблемът ни е, че сме малобройни, а полицията продължава да използва сълзотворен газ и трябва да се разпръсваме", казва участничката в протестите Амал, която се скри от полицията в съседска къща.

"Можем да се справим донякъде с разпръскващите се куршуми, но сълзотворният газ е непоносим, не можем да продължим да се движим."

След като полицаите отминаха, тишината бе нарушена от момчета в съседните сгради, които започнаха да скандират: "Долу Ал Халифа!"

"С всяка следваща крачка се доближаваме до площад "Перла", каза Амал. "Ако стигнем до него, това ще означава, че сме победили."


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase