Краят на годината традиционно е време за равносметка. Освен това е време, в което си обещаваме как ще променим живота си от 1 януари – как искаме да пътуваме повече, да се забавляваме повече, да спрем цигарите и да започнем да спортуваме по-активно. Но всички знаем, че реалността е такава, че до 10 януари всички тези мисли са се изпарили, понякога не толкова от липса на воля, колкото от липса на помощ. Проблемът е, че за някои желания ни трябват точните инструменти, за да ги изпълним.

Да вземем амбицията да спортуваме и да живеем по-здравословно. Често е трудно да преценим дали спим достатъчно добре, дали се движим достатъчно или трябва да увеличим тренировките. Онези, които осъзнават колко важно е да следят различни показатели, залагат на умни носими устройства като новия часовник Huawei Watch GT 3, който се предлага в четири версии на българския пазар.

Тук обаче ще обърнем внимание на дамското предложение сред тях, което е с 42-милиметров размер на корпуса. Това е добро решение за жените, търсещи изключително елегантно устройство, което да носят не само когато тренират, а непрестанно. В случая от Huawei са заложили на златиста метална миланска каишка с дължина 130-190 мм, преден корпус от неръждаема стомана и заден корпус от пластмаса. Без каишката часовникът тежи едва 35 грама и разполага с красив 1,32-инчов AMOLED дисплей с висока честота на опресняване. Самата каишка се коригира изключително лесно, благодарение на разположените в нея магнити, което позволява часовникът перфектно да пасне на ръката ви.

Устройството има едно копче, разположено в дясната част на корпуса, както и въртяща се корона, позиционирана малко над него. При завъртането на короната часовникът дава възможност за приближаване и отдалечаване на иконките на основните приложения, включени в часовника.

Умен подход към новите цели за 2022 г.

Що се отнася до софтуера Huawei Watch GT 3 пристига с Harmony OS 2 – операционната система на технологичния гигант. Ако не сте я използвали преди, едва ли ще имате някакви проблеми с откриването на различните функции, защото всичко е изключително интуитивно.

Докато при други устройства ползването на умния часовник с мокри ръце е един от големите проблеми, то Huawei Watch GT 3 това не е никаква пречка, а екранът реагира мигновено. Освен това часовникът е 5 ATM водоустойчив, така че да тренирате спокойно с него, включително и плуване.

Отново във форма

Споменавайки плуване, Huawei Watch GT 3 поддържа повече от сто спортни режима, включително бягане, колоездене, скачане на въже, каране на ски, туризъм и други. За онези, които обичат да бягат и искат да си поставят по-високи цели, часовникът използва изкуствен интелект, чрез който може да им състави професионална програма. За целта устройството използва предишни данни, като може да направи програма за напълно начинаещи, както и за хора, които вече имат някакъв опит. Изкуственият интелект коригира програмата автоматично спрямо личните показатели, за да може да се подобри ефективността с всяка следваща тренировка. А ако обичате да слушате музика при спорт, можете да си пускате такава от часовника, избирайки между различни плейлисти.

Watch GT 3 следи множество индикатори, включително сърдечната честота, с какво темпо бягате, какво разстояние изминавате и за колко време, като съставя т.нар. индекс на бягане и измерва стреса от тренировките. Той може да даде и информация за цялостното натоварване и възстановяването, за да сте наясно колко интензивни трябва да са тренировките ви и дали не прекалявате с целите на твърде ранен етап.

Нещо особено важно при тренировките е следенето на сърдечния ритъм. Това се случва с осем фотодиода, разположени в кръг, както и два компекта източници на светлина, комбинирани с извита стъклена леща. Не е пропусната и нашумялата в последните години функция за измерване на насищането на кръвта с кислород. Можете да изберете то да се следи през цялото денонощие, но трябва да имате предвид, че тази опция изтощава значително по-бързо батерията.

Умен подход към новите цели за 2022 г.

Свързаност

Huawei Watch GT 3 работи с приложението Huawei Health, което ще е нужно да инсталирате преди да пуснете самия часовник. (На телефоните на Huawei то е вече налично). Освен това часовникът може да се свързва и с друго оборудване, освен смартфона ви, в това число бягащи пътеки, елиптични уреди, гребни тренажори и други, за да могат данните да бъдат синхронизирани максимално.

Същевременно часовникът поддържа GPS, Beidou, GLONASS, Galileo и QZSS сателитни системи, благодарение на които сигналите на открито са по-стабилни. Това гарантира, че информацията за тренировките ви навън няма да бъде пропусната или неточна. А ако не сте сигурни къде се намирате точно, има функция, наречена Route Back, която може да ви върне към началната ви точка. Това е особено полезно при туризъм или утрамартонски бягания. В края на тренировката Huawei Health създава точен маршрут, по който сте минали, а най-хубавото е, че можете да го споделите с приятели.

Други показатели

Watch GT 3 включва  стандартни функции за мониторинг  на съня, но има едно съществено  предимство, че може да ви помогне  да си изградите полезни навици. Той напомня кога е време  да пиете вода, да тренирате или е време за сън, защото чрез създаването на рутина се изграждат истинските навици. Ако сте стресирани, часовникът ще ви покаже висок сърдечен ритъм и ще ви помогне да регулирате дишането си, за да се успокоите.

Новият часовник на Huawei поддържа безжично зареждане от телефона, но можете да използвате и зарядното, което е включено в комплекта му. Батерията на 42-милиметровия дамски модел издържа около 5 дни, ако го използвате по-интензивно за тренировки всеки ден. Хубавото е, че свързването с телефона става чрез Bluetooth и това позволява да реагирате на обаждания в реално време. Ако имате нужда от друга помощ, можете да използвате виртуалният асистент на Huawei. Друга удобна функция е, че можете да включите камерата на смартфона си през самия часовник.

Ако търсите красиво, елегантно и надеждно устройство, с което да преследвате новогодишните си цели за здраве, Watch GT 3 може да ви помогне да правите все по-смели крачки към тях.