Богомил Николов. Снимка: Активни потребители

Богомил Николов е председател на УС на НАИС, изпълнителен директор БНА "Активни потребители". Той е магистър по политология и стопанско управление от СУ “Св. Климент Охридски” и университета “Еразмус” в Ротердам. Доктор по икономика в УНСС. Изпълнителен директор е на Българската национална асоциация “Активни потребители” от 1999 г. Член е на Икономическия и социален съвет и на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. Срещаме ви с него по повод на едно от последните проучвания на "Активни потребители" за развитието на 5G мрежата у нас.

Направихте проучване на 5G мрежата на трите оператора у нас. Какво Ви провокира да направите тази проверка?

Ние почти всяка година имаме по едно проучване, свързано с телекомите. Основен приоритет в нашата работа в асоциация „Активни потребители“ е предоставянето на информация на потребителите. Така подпомагаме това те да се ориентират най-добре на пазара и в голяма степен може да предотврати възникването на проблеми. Тази година решихме да измерим състоянието на 5G мрежите у нас, т.к. 5G съществува съвсем от скоро и активно се рекламира и това прави темата актуална и любопитна.

Като казвате актуално състояние какви фактори имате предвид?

Най-вече скоростта, покритието не можем да изследваме в пълнота, просто защото е трудно постижимо. За да бъдем обективни по тази точка, трябва да отделим огромна армия от сътрудници, които да обикалят от квартал на квартал и от град на град. В нашето изследване ние само даваме насоки към потребителите откъде могат да си измерят покритието и, разбира се, трябва да преценят предварително къде ще ползват тази услуга, преди да си купят 5G съвместим смартфон и да сключат договор. Карти на покритието има на интернет страниците на всеки телеком, където могат да се информират.

Вие имате ли 5G смартфон?

Все още не, но вероятно скоро ще имам, просто защото телефонът ми вече остарява и идва време да го сменя. До 1-2 години почти няма да има смартфони, които да излизат на пазара, без да имат включенa съвместимост с 5G мрежата. При договорите вече има разлика в тарифните планове и потребителите трябва внимателно да прегледат от какво имат нужда. В нашето изследване сме посочили тарифните планове на трите телекома с 5G съвместимост. Сравнението на тарифните планове показва, че може да получите неограничен достъп до 5G както срещу около 35 лева на месец, така и срещу над 60 лв. Изборът на план очевидно ще зависи от останалите услуги в предлагания пакет, което трябва да бъде обмислено. Трябва също така да се обърне внимание и на цените след промоционалния период. Препоръчвам потребителите да се възползват от неограничените планове, защото ето например приложението SpeedTest на Ookla, с което измервахме скоростта, изразходва много мегабайти.

Как осъществихте теста на 5G мрежите?

Предварително си набелязахме места – задължително транспортен център – гара или автогара, централно място като площада в града и по възможност парк – места с много хора и на открито. Проучването се осъществи в рамките на 4 дни - между 18-и и 22-и октомври в 9 града и курорта в страната и 27 локации, които вече описах. С един и същи телефон, с 3 карти на трите телекома, тествахме скоростите на съответната локация. Създадохме протоколи за всяка измерена стойност, които впоследствие обобщихме.

Имаше някои точки с много крайни стойности – например 1200 и нагоре мегабита в секунда е ужасно много. Във Велико Търново пък помня, че имаше много ниски резултати. Не трябва да забравяме, че нашето проучване прави моментна „снимка“ на състоянието. Ако тестваме всяка седмица на едни и същи локации, може да стигнем до различни стойности, които зависят от натоварването на мрежата. Но аз смятам, че колкото повече измервания или локации добавяме, ще се запазят средните показатели като тези, които постигнахме сега. Важно е човек да знае, че тези стойности многократно надхвърлят скоростта на масовия домашен интернет, който ползваме в момента. Вкъщи имам 100 мегабита интернет, а телефонът постига 1200.

Как ще усети обикновеният потребител разликите в скоростта?

Обикновеният потребител може да е сигурен, че тази 5G връзка ще бъде много бърза и ако иска да стриймва мач например, видео, телевизия с висока резолюция, няма да има проблем. Включително може да подава сигнал за интернет към друго устройство – hotspot. Ето, например – телевизиите и живите връзки – операторът върви със сим карта или флашка и предава в ефир. Сега с 5G връзката им ще бъде идеална. Бих казал, че в началото ползите ще бъдат за хора, които работят с данни – т.е. определени индустрии и професии. Обикновените потребители ще усетят разликата, когато говорим за свързаност на вещи – например уредите вкъщи, автономен автомобил и др.

5G мрежата е създадена да осигури по-голяма скорост.

Да кажем, че средностатистическият Фейсбук потребител, който прекарва там час и половина на ден, няма да усети голяма разлика с предходната 4G технология, просто защото и сегашната връзка е достатъчна за това. Предлаганите планове за 5G са много близки като цени от тези с 4G и по-добре е да изберем мрежата от пето поколение.

Какво 5G предлагат българските телекоми?

Данните от проучването показват, че и трите компании имат покритие на 5G във всички локации, а по отношение на скоростта на изтегляне А1 е с най-бързата 5G мрежа (средно 759 Mbps), следвана от Telenor (457 Mbps) и Vivacom (340 Mbps). И трите телекома постигат над 1200 мегабита в най-силните си точки. В слабите имаше повече различия – във Велико Търново единият оператор беше близо до нулата. Средните стойности се различаваха в стотици мегабити.

Къде се намира България на световната 5G карта?

В момента България е абсолютно в авангарда на света, що се касае до 5G. Световната премиера на 5G беше точно преди две години в Южна Корея, дори не бе в САЩ или Германия. Нямам точни данни за ЕС в момента, но съм сигурен, че България е над средното ниво – и като покритие, и като скорости.

Предизвикателства:

За мен това е плътността на мрежата – сигурно ще продължи години подобряването на мрежата. Дължината на вълната при 5G е по-слаба, затова трябва да бъдат повече и клетките.