Българската държавност трябва да бъде учредена наново, за да изключва уродливи явления като Делян Пеевски, сарайския модел и веригите от зависимости, които сътвори ГЕРБ, казва великотърновският бизнесмен Цветан Цветанов в интервю.

„Фирмите в България са два вида. Едните работят в условия на нормална конкуренция, плащат си данъците и не искат да целуват пръстена, за да го правят. Другите тичат да целуват пръстена, за да може рогът на изобилието, напълнен от данъците на първите, да се излее върху тях и върху притежателя на пръстена разбира се“, казва Цветанов.

Фирмите са разделени в две категории според него: „Едната - свръх наблюдавана и свръх регулирана, а другата - потънала в комфорт. При втората няма никакъв контрол и на практика там работят в среда без конкуренция - близо до властта. Започва се с обществени поръчки. Събира се ресурс, с който се завладяват бизнеси, но с него също така се осигурява купен и корпоративен вот, който е нужен за позиции в централната и местна власт“.

Цветан Цветанов разкрива, че в последните години ГЕРБ в големите областни градове са си отгледали бизнесмени и фирми, на които се дават над 90 процента от всички обществени поръчки, които се възлагат чрез ин хаус процедури. „Имаме си Камен Костадинов. Той е радушно приет от кмета, направи болницата, има някакво съдружие във фирмата за хигенни препарати. Непрекъснато разширява присъствието си в бизнеса в региона и по този начин създава почва и за появата на Делян Пеевски, тъй като прекалено много хора вече зависят икономически от тази симбиозата ГЕРБ-ДПС“.

Най-големият проблем на града, според него, освен фирмените зависимости, е качеството на въздуха в града, което също е следствие на корупционния модел на поведение. Откакто отвори заводът за дървесни плоскости “Кроношпан” нивата на запрашеност скочиха драстично. От завода твърдят, че са монтирали пречиствателни системи, но ако вечер излезете в квартал “Чолаковци” ще видите една пелена, която се отлага сутрин по автомобилите, терасите - цялата южна част на В. Търново е покрита с плътен слой жълт прах. Институциите твърдят, че такова запрашаване не съществува. За това активистите от града настояват за мониторинг в реално време.

Кандидатурата на Делян Пеевски във Велико Търново приема като шамар първо върху лицето на американското правителство и после върху всички, които смятат, че българската държавност трябва да бъде учредена наново по начин, който да изключва уродливи явления като Делян Пеевски, сарайския модел и веригите от зависимости, които сътвори ГЕРБ през последните години.

С купуването на вот Делян Пеевски удря по най-слабите. Парадоксът е, че вината за състоянието на хората, които той иска да гласуват за него, е точно негова.

„Бедни и зависими хора, които биват държани в един електорален резервоар, кранчето на който се управлява от няколко души, които да го използват за собственото си облагодетелстване и обогатяване. Хора, които буквално са принуждавани да гласуват. На това трябва да бъде сложен край“, апелира Цветан Цветанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!