Снимка: Huawei

Докато подготвя предстоящите си флагмани за следващата година, технологичният гигант Huawei изненада потребителите в Европа с нов смартфон - nova 9. Премиерата му се състоя на живо във Виена на 21 октомври и е първата такава, след като Huawei продаде добре познатия си бранд Honor, за да го спаси от американските санкции.

И този пък компанията не изневерява на традицията да създава красиви смартфони. Nova 9 има елегантен дизайн и силно извит встрани екран, което дава усещането за премиум предложение. У нас устройството се предлага в два цвята – черен и Starry Bluе, преливащ светлосиньо с бледорозово, като този вариант е с матово покритие. Последното означава, че по гърба на телефона не се виждат отпечатъци, но пък покритието улавя светлината изключително красиво и дава на смартфона лек блестящ ефект.

Този път екипът на Huawei е избрал полето, в което се намира камерата, да е в овална форма и да е разположено вертикално. То е забележимо, но не изпъква прекалено много от основния корпус.

Смартфонът е с по-компактните размери от 160 x 73,7 x 7,8 милиметра, така че пасва удобно в ръката и в джоб, а още по-големият бонус е, че е ултралек. Той тежи едва 175 грама.

От Huawei не са се спрели на OLED, а на LCD дисплей, който има опреснителна честота от 120 Hz и 300 Hz честота на дискретизация при докосване. Благодарение на това четенето и гледането на всякакво медийно съдържание е изключително приятно. Всъщност екранът е 6,57-инчов и с резолюция от 2340 x 1080 пиксела, като под него е разположен оптичен сензор за разчитане на пръстови отпечатъци. Прорезът за предната 32-мегапикселова камера е малък и с формата на кръг.

Във време, в което всички производители на смартфони говорят за интегрирането на чипове, предлагащи 5G свързаност, основният пропуск в nova 9 е липсата такъв. Това се дължи на санкциите, които Съединените щати наложиха на компанията. Всъщност чипът в устройството е от средния клас предложенията на Qualcomm - Snapdragon 778G, и поддържа 4G.

Nova 9 – нова страница в смартфон предложенията на Huawei

Nova 9 не разполага и със слот за microSD карта. Що се отнася до конфигурацията – RAM паметта е 8 GB, а при вградената памет - 128 GB.

Това, върху което Huawei акцентира в този смартфон, определено е камерата. Основната е с 50 MP RYYB сензор с бленда на обектива f/1.9. Освен това е добавена ултраширокоъгълна 8 MP камера, 2 MP дълбочинна и още една от 2 MP, предвидена за направата на макро кадри на разстояние от 4 сантиметра. При нормална дневна светлина nova 9 определено прави чудесни кадри. От макро режима също няма да имате никакви оплаквания.

Ключови тук са множеството подобрения, които компанията е направила в софтуерен план. Освен че може да се заснема 4K видео и с предната камера, nova 9 може да прави лесен преход между предната и задните камери. Това означава, че не се налага да правите две отделни клипчета, а да прехвърлите от едната към другата докато снимате, като всичко остава в един файл. Освен това е добавен т.нар. влог режим, който позволява едновременно заснемане с основната и с предната камера, което ще е от полза на онези, които създават видео съдържание.

За кадрите при ниска осветеност nova 9 предлага Super Night Selfie алгоритъм, както и Night Portrait Mode. Чрез тях снимките стават много по-ясни и без много шум. За видеото също има нощен режим – Extreme Night Shoot и Night Selfie Video, които също дават добри резултати.

Любопитното в nova 9 е, че изненадващо не включва операционната система на Huawei – HarmonyOS, а базираната на Android 11 EMUI. В интервю от компанията обясниха, че планът им е да започнат да налагат HarmonyOS в Европа през следващата година, като засега операционната система е предимно за китайския пазар. Разбира се, мобилните услуги на Google липсват, отново поради санкциите на Вашингтон, но повечето от тях могат да бъдат свалени през магазина за приложения AppGallery, благодарение на вградената в него Petal Search.

Що се отнася до батерията, Huawei е заложила на такава с капацитет от 4300 mAh. Тя поддържа супербързо 66 W зареждане. За разлика от редица други производители на смартфони, които решиха да спрат да предлагат зарядни в комплектите, Huawei е добавила такова в този на nova 9. Чрез него батерията се зарежда от 0 до 100% за 38 минути. При ползване с нормална интензивност, батерията на устройството издържа цял ден.

Ако трябва да обобщим, nova 9 е красиво устройство, залагащо на елегантен дизайн, добри камери и чудесен софтуер за видео и фотозаснемане. Nova 9 вече се предлага на българския пазар за 999 лева без договор.