Въпреки че есента е вече тук и едва ли вече ще се радваме на топли дни, новините от технологичния свят определено са горещи. Премиерата на дългоочакваната 13-а серия iPhone със сигурност е една от тях. Часове по-късно А1 обяви, че предварителните поръчки за четирите модела iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max ще стартират на А1.bg още на 1 октомври. Доставките ще започнат седмица по-късно – от 8-и октомври, което дава отлична възможност да сме сред първите в България притежатели на някое от технологичните бижута на Apple.

iPhone 13 функционира с мрежата от пето поколение

Една от привлекателните характеристики на iPhone 13 е съвместимостта му с мрежата от пето поколение. У нас притежателите му ще могат да се насладят на светкавично бърз интернет от А1 чрез 5G ULTRA – доказано най-бързата 5G мрежа у нас. Този факт се потвърди от световния лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилни мрежи Ookla®, който стои зад най-популярния сайт и приложение за тестване на скоростта на мрежите Speedtest. Според изследването на Ookla® 5G ULTRA категорично заема първо място сред 5G мрежите на телекомите у нас, като нейната медианна скорост е с над 250 Mbps по-бърза от конкурентните 5G мрежи. Съчетанието от най-новия iPhone с бързината на 5G ULTRA определено е технологично изживяване, което не е за изпускане.

Запознайте се и с другите новости при iPhone 13:

Дизайн

Не е изненада, че дизайнът на телефона е доста подобен на този на предшественика му iPhone 12, но пък има и някои различия. Прорезът, в който са поместени предната камера и Face ID детекторът, е намален с 40%, което дава възможност за леко уголемяване на дисплей площта на телефона. Друга приятна иновация в апарата е по-яркият дисплей.

Процесор

Устройството разполага с 16-ядрен процесор А15 Bionic. Технологичният производители заяви, че този процесор е с до 50% по-бърз от тези на конкурентите и може да осигури до 30% по-добри графики. Мощният чипсет е изключително добро попадение за хората с интерес към технологии и игри. Мобилните апарати от серията 13 функционират и с най-новата версия на операционната система на Apple - iOS 15.

Камера

Комбинацията от светкавично бързия процесор на устройството и новите подобрения в камерата правят iPhone 13 привлекателен не само за геймърите, но и за любителите на фотографията. Както винаги, Apple не залагат единствено на мегапиксели и в това отношение последната им серия не е много по-различна от серия 12. И все пак, има съвсем леки промени, които правят новите апарати още по-подходящи за заснемане. Apple гарантира по-прецизни детайли и текстура на кадрите чрез новия размер на пиксела 1,7 µm. Друг важен елемент е подобрената оптична стабилизация на изображението, спомагаща за заснемането на по-добри видеа. Уголемените лещи на камерата също си струва да се споменат, тъй като те позволяват заснемането на по-широки картини и по-добър нощен режим.