Вече отмина средата на 2021 г., но рекордите при инвестициите не стихват.  Взаимните фондове продължават да привличат нови вложения, като най-търсените са фондовете, инвестиращи в акции, заради нарастващите им резултати.   Европейската асоциация на фонд мениджърите (EFAMA) отбеляза в последния си доклад, че новите вложения във фондовете в акции в Европа държат рекорда за второ тримесечие на 2021 г. със стойността от 94 млрд. евро.   Представителите на фондовата индустрия регистрират нови рекорди и в инвестициите, направени от европейските домакинства, които само през първите три месеца на годината са вложили 55 млрд. евро в инвестиционни фондове  - нещо, което не се е случвало от 2017 г. досега  (данни EFAMA).

Рекордите са налични и в България

При отрицателни лихви по депозитите и увеличаващи се банкови такси, в България също ударно че увеличават инвестициите във взаимни фондове, като към края на юни 2021 г.  те са над 7 млрд. лв. (данни: БНБ)  Това представлява годишен ръст на вложенията във фондове от 52%.  В България също най-търсени са фондовете, инвестиращи в акции, защото техните активи се увеличават за периода с над 40%.

Не е случайна реакцията на домакинствата, които искат да съхранят стойността на спестяванията си от инфлацията и да ги увеличат в бъдеще.

Тази година традиционно резултатите на фондовете с акции надвишават ръстовете на борсовите индекси.

През 2021 г. фондовете в акции на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт всеки месец изпреварват с резултатите си референтните им индекси. Към 31 август 2021 г. ЕЛАНА Високодоходен Фонд регистрира резултат от 29.20% за годината на фона на 26.49% ръст за основния български индекс SOFIX и 20.41% за американския измерител S&P500. Фондът е с диверсифициран портфейл от акции от американския, европейския и българския пазар. Резултатите показват далновидния подбор на инструментите и затвърждават вярната посока в управлението на фонда. Отчетът на портфолио мениджърите посочва, че са успели да се възползват от волатилността на българския пазар и портфейлът е структурират за следване на попътния вятър на борсите.

Същата постоянна тенденция се доказва и от доходността на ЕЛАНА Глобален Фонд Акции, който регистрира 16.63% в края на август на фона на 14.70% за индекса на глобалните инвестиции MSCI ACWI. Портфолио мениджърите посочват, че са селектирали добри растящи компании от американските борси през лятото, което ще даде плодове и през предстоящите есенни месеци.

Инвестиции с по 50-100 лв. на месец – напълно достъпни

За хората, които искат да влагат всеки месец по 50 лв. или 100 лв. също е достъпно да се възползват от резултатите на фондовете, инвестиращи в акции.

Те могат да ползват спестовни планове за различни периоди, като определят времето и честотата, а в края на периода са освободени от такси.

Проверете актуалните резултати на фондовете

Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net