Техниката за адаптивно производство набира тази сериозна популярност през последните години поради няколко причини:

●     Чрез сканиране с 3D скенери  и 3D принтиране дори и свръх сложни форми могат да бъдат пресъздадени много лесно и с по-малко производствени материали.

●     Съкращава се процеса за прототипиране и производство, тъй като елементите се отпечатват и са готови за ползване на място в производствените цехове и фабриките.

●     Намаляват се разходите за транспорт и материали.

●     Материалите, които се използват за триизмерно принтиране са в изключително широк спектър - от пластмаса, метал на прах, бетон, до био и хранителни продукти.

Всичко ли е възможно да се материализира чрез 3D принтиране?

Какво може да бъде отпечатано с 3D принтиране?

Въпреки, че производството на продукти чрез 3D сканиране все още набира скорост и популярност, експертите са на мнение, че само след по-малко от 20 години с тази технология ще можем да произвеждаме буквално всичко, от което имаме нужда или за което се сетим.

Към днешна дата от триизмерната технология активно се възползват:

●     Дизайнерите и инженерите

3D принтирането им позволява  бързо и точно да прототипират  и да създават продуктови модели. Това дава възможност на производителите да отпечатват както големи серии продукти, така и единични модели или модели по поръчка. Сред артикулите, които все по-масово се произвеждат с 3D сканиране са обувки, бижута, мебели, инструменти, подаръци, играчки и много други.

Всичко ли е възможно да се материализира чрез 3D принтиране?

●     Археолозите и палеонтолозите

Учените използват триизмерно принтиране, за да реконструират модели на крехки артефакти или антики, които са били унищожени. Палеонтолозите пък реконструират скелети на отдавна изчезнали представители на животинската фауна и флора като динозаври, вкаменелости и други.

●     Лекарите и зъболекарите

3D сканирането е навлязло много  сериозно в областта на медицината  и чрез него днес се изготвят  протези, слухови апарати, изкуствени  зъби, костни присадки и други. Лекарите се възползват от  тази технология, за да възпроизвеждат модели на органи, тумори и други вътрешни органи, които използват, когато им предстои операция. На лице са и първите опити да се използва 3D принтиране, за да се създадат човешки органи като бъбреци, кръвоносни съдове и други части на тялото.

●     Кулинарите

Според експертите, триизмерната технология съвсем скоро ще промени начина на приготвяне на храна и все по-малко време ще отделяме, за да си я приготвим сами. Към момента приготвянето на храна чрез 3D сканиране е в началната си фаза, но вече има шеф готвачи, които поставят в менютата на ресторантите си храни, произведени с 3D принтери. НАСА също прави свои разработки за отпечатване на храни, които астронавтите да консумират, когато са на мисия в Космоса.

●     Арт творците

Художниците и скулптори използват триизмерното принтиране, за да създават прекрасните си творби са много по-кратко време.

●     Строителите и архитектите

Архитектите изработват моделите на проектите си с 3D сканиране, което намалява времето за изготвяне на модела на сградата и им позволява да видят в детайли как би изглеждал проекта им в завършен вид. Строителите от своя страна използват обемни 3D принтери, за да строят къщи и офис сгради само за няколко дни. На този етап няколко фирми в света отпечатват сгради, но тенденцията е технологията да влезе много сериозно в строителството и до 10 - 15 години поне 30 - 50% от новостроящите се жилища да бъдат принтирани.

●     Авиационната, корабостроителната и автомобилната индустрии

Това безспорно са три от индустриите, в които триизмерната технология се използва най-широко. Чрез триизмерно сканиране се принтират не само прототипи, но и богата гама от елементи като части за резервни части, специфични инструменти, компоненти на двигатели и т. н., и т. н.

Всичко ли е възможно да се материализира чрез 3D принтиране?

В заключение

Възможностите на адаптивното производство са толкова големи, че всичко, което искаме, без значение дали е плод на фантазията ни или е нещо, от което се нуждаем в ежедневието си може да бъде принтирано с 3D принтер. Според експертите, с всяка година принтирането на предмети ще се разширява и скоро ще можем само да отпечатаме това, от което имаме нужда на собствения си домашен триизмерен принтер.