Групата за спасяване с кучета на Планинска спасителна служба участва в многобройни акции в България и чужбина, а сега всеки може да подпомогне финансово четириногите герои и доброволците на организацията, като се включи с дарение в благотворителната кампания на EVN и БЧК.

Кучета на Планинска спасителна служба (ПСС) са незаменими помощници в акциите по издирване и спасяване на пострадали в планината или при тежки бедствия. Условията, в които трябва да се трудят заедно с доброволците на организацията, са винаги екстремни. Работата им е изключително тежка, динамична и непредвидима. Помощта им е безценна, а тяхната намеса ̶ съкращава значително времето, необходимо за откриване на затрупаните или изгубени хора. Четириногите спасители са 21 и живеят близо до планините, в непрекъсната готовност за действие. Верни, обучени и безрезервно отдадени, те са истински герои.

Изключително трудна и отговорна е и задачата на хората, които се занимават с обучаване на кучета спасители. ПСС има своя школа, водена от инструктори с международна квалификация. Първите кучета, които постъпват на служба при спасителите, са порода немска овчарка. Тя продължава да е най-разпространената порода за такъв тип задачи, но през последните години сериозно навлизат други. Всички те са обучени да помагат на изпадналите в беда и обичат да са полезни на хората, доказвайки, че кучето е най-добрият приятел на човека. Ефективни са не само заради изостреното си обоняние, но най-вече заради любовта към хората.

Изборът на подходящо куче е една от най-важните предпоставки за създаването на истински добър спасител. Обучението започва от най-ранна възраст с научаването на основни команди. Следва специалното обучение за търсене в лавини, което се провежда в продължение на две години, докато кучето добие оперативен клас “С”. Редовно се провеждат и опреснителни курсове, съчетани с похвати за търсене под развалини или в планински терени. За да разполагат с достатъчно сили и умения за изпълняването на своите мисии, е необходимо четириногите спасители да получават достатъчно грижи и комфорт преди, по време и след спасителни операции.

Разходите за поддръжката на Групата за спасяване с кучета се покриват от ПСС, която е част от Български Червен кръст (БЧК). За да съществува, тя разчита на държавна субсидия и основно на дарения. Поради тази причина и за да ни дадат възможност да покажем безкрайното си уважение към доброволците и четириногите герои от службата, EVN и БЧК организират акция за събиране на средства в тяхна подкрепа. До края на годината всеки може да подкрепи каузата и да дари 25 лв. или повече чрез специално създадена секция на сайта www.evn.bg. А от своя страна EVN се ангажира да удвои дарената сума.

Организаторите са приготвили и специално видео, посветено на инициативата, където участва и един от четириногите членове на спасителните отряди. Всичките те са заслужили да бъдат представени като положителен пример заради ежедневните усилия и тренировки, които полагат, както и времето, което безвъзмездно отдават на службата. Всеки планински спасител е възприел каузата и това, което им носи кураж и сила да правят доброволно тази дейност, е да видят светлината в очите на човек в беда.