Общ изглед на голф игрището, хотела и яз. "Искър". Източник: "Маркан Холдинг" АД

Статистическият справочник за 2019 г. на НСИ показва, че София, Пловдив и Варна са трите града у нас, в които живее над една трета от населението на страната (35.3%). Успоредно с повишаването на концентрацията на населението в столицата, нивата на замърсяване на въздуха също се покачват.

Дишането на замърсен въздух е сред най-рисковите за здравето фактори - това показват данни на Световната здравна организация. В България, всяка година той е и основна причина за възникването на заболявания, които преждевременно отнемат живота на над 8500 души. За сравнение, в същия период от време средно около 700 души загиват в автомобилни катастрофи.

Животът далеч от гъсто населената столица, вредните автомобилни газове и високите нива на фини прахови частици се превръща във все по-често предпочитана алтернатива в хода на търсенето на ново жилище.

От тази тенденция, която е налице през последните години, е вдъхновена и идеята за създаването на нов, мащабен и иновативен проект - OKOL Lake Park. Комплексът ще включва международно голф игрище, петзвезден хотел, паркови и жилищни зони със семейни и ваканционни имоти.

Домът в близост до природата - ключ към добро здраве и устойчив начин на живот

Той ще бъде изграден само на 30 км от София, в землището на с. Горни Окол, в района на язовир "Искър". Непосредствената близост до природата ще разкрие живописни панорамни гледки, но и ще донесе търсеното спокойствие и забавяне на темпото, далеч от шума и замърсяването на големия град.

Сериозният мащаб на проекта налага необходимостта от поетапното му изграждане. Първата фаза на строителните дейности ще стартира тази година, а от началото на месец февруари бе даден старт и на предварителните продажби. Първите живущи ще могат да се настанят в завършения си нов дом, за да посрещнат коледните празници в него през месец декември, 2021 г. Инвеститорът в проекта е "Маркан Холдинг" АД, а строителната компания - "Маркан" ЕООД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase