Д-р Антон Баев, Медицински Център Афродита

Д-р Антон Баев има дългогодишен опит в сферата на репродуктивна медицина и се смята за един от най- добрите специалисти в България. Той е началник на инвитро сектор на Медицински Център Афродита .

МЦ Афродита е най-големият център за регеративна медицина и стволови клетки у нас. Клиниката е в договорни отношения с най-престижните в света лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция и Италия.

Подготовката за бебе не започва, когато тестът за бременност е положителен. Когато двойката вече е решила, че са готови за тази важна стъпка, жената трябва да направи някои промени в живота си, така че тялото й да е готово за нов живот.

В идеалния случай и разбира се, ако бременността е планирана - подготовката трябва да започне около шест месеца преди двойката, и особено жената, да има достатъчно време, за да положи основите за здравословна бременност и да има здраво бебе.

1. Обща проверка
Около четири месеца преди зачеването, жената трябва да направи общ преглед , който включва кръвни тестове, измерване на кръвното налягане и тегло и цитонамазка, за да се изключат здравословни проблеми и недостатъци, като анемия или нарушение на щитовидната жлеза.

2. Прием на фолиева киселина
Фолиевата киселина (или витамин В9) помага за предотвратяване на вродени аномалии (особено на гръбначния мозък и мозъка) при бебетата. Препоръчително е жените да приемат мултивитамини с фолиева киселина или добавка на фолиева киселина най-малко три до четири месеца преди бременността.

3. Подобрете начина си на живот
В допълнение към очевидното, като отказване от тютюнопушене и пиене на алкохол, се изисква правилно управление на стреса, добър сън и да се намали приема на кофеин преди бременността. За да може бебето да расте правилно, жената трябва да създаде здравословна среда за него.

4. Правилно хранене
Средиземноморската диета е безопасна и сигурна опция. Пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, постно месо и здравословни мазнини, които съдържа са идеални за поддържане на тялото във форма.

Бременност: Седем стъпки, необходими за подготовката на тялото ви

5. Прегледи за хронични заболявания
Една жена може да се чувства добре, но ако е решила да стане майка, добре е да проведе тестове за хронични състояния като диабет и хипертония. Жената също трябва да се подложи на тестове за полово предавани заболявания като гонорея, хламидия и сифилис.

6. Прегледи за генетични или наследствени заболявания
Жената трябва да бъде подложена на преглед за генетични или наследствени заболявания, особено ако член на нейното семейство има дете с вродени аномалии, диабет тип 1, епилептично разстройство или нарушение на развитието.

7. Мониторинг на периода
Не на последно място, една жена, която иска да забременее, трябва да следва отблизо своя цикъл, за да знае какви са "плодородните" ѝ дни. Обикновено овулацията настъпва 14 дни преди менструация.

За повече информация, може да посетите сайта на Медицински Център Афродита - www.afroditamc.com.