Клиентите на Fibank, възползвали се от единствената по рода си програма в България за подкрепа на жените в бизнеса – Smart Lady, вече ще могат да се включат и в новата уеб базирана платформа, целяща да отговори на техните нужди. Платформата беше представена за първи път на 30 май в Литературен клуб „Перото“ – НДК, като стартира официално на 5 юни 2019 г. На събитието присъства и част от мениджмънта на банката в лицето на Изпълнителния директор и член на Управителния съвет на Fibank г-жа Севдалина Василева и члена на УС г-жа Надя Кошинска, които ръководят екипа по разработването на програмата Smart Lady.

Чрез платформата „Smart Lady“ бизнес дамите ще могат да получават практически съвети, да проследяват дистанционно провежданите обучения по програмата и да бъдат в крак с актуалните тенденции в бизнес управлението посредством публикуваните специализирани материали. Дамите ще могат да се регистрират и управляват свой профил в платформата, като по този начин разширяват контактите си и бизнес възможностите.

Пред гостите на форума Регионалният директор за Югоизточна Европа на KANTAR TNS г-жа Марчела Абрашева представи резултатите от национално представително проучване на тема „Жените в бизнеса – очаквания и нагласи към уеб платформи с обучителен и бизнес характер“. Тя подчерта категорично изразеното от дамите желание за обучения и развитие, включително чрез онлайн платформи.

Изпълнителният директор на Fibank г-жа Севдалина Василева посочи, че създаването на уеб базираната платформа „Smart Lady“ е логичната следваща стъпка в разгръщането на програмата: „Социалната мисия на Smart Lady е да създадем една общност за взаимодействие, контакти и бизнес сътрудничество. Електронната платформа ще е нашето „запазено“ съвременно и модерно онлайн пространство, което допълва програмата  в посоката, която е поела.“

Дамите-участници в панелната дискусия обсъдиха и ролята на менторството в предприемачеството. Г-жа Севдалина Василева, която има опит като ментор на стартиращи компании, сподели: „Да бъдеш ментор не е лесно и не всеки може да бъде ментор. Сигурно ще ме попитате, къде и как да ги намерим и срещнем тези ментори. Това е едно от предназначенията на Smart Lady – да създаде възможност чрез форумите, мрежата, срещите и дигиталната платформа, които организира и развива, тези две страни да се намерят.“

Членът на УС на Първа инвестиционна банка г-жа Надя Кошинска обобщи постигнатите за малко повече от година след стартирането й успехи на програмата Smart Lady. Повече от 370 жени са получили финансиране за своя бизнес на обща стойност 48 млн.лв, като Smart Lady от Fibank подпомогна дамите не само в София и големите градове, но достигна и до по-малките населени места в страната. От проведените до момента обучения в 6 града са се възползвали 140 дами, а наскоро се проведе и първата среща на новоучредения клуб Smart Lady. Госпожа Кошинска посочи и примери за успешното бизнес партньорство между Fibank и жени, на които банката е осигурила сигурност и бъдеще чрез програмата Smart Lady.