Източник: Агрион Финанс

Всеки четвърти земеделски производител е имал нужда от кредит през последната година, за да финансира дейността си, а близо 200 хил. фермери са изтеглили заем. Това става ясно от проучване на нагласите на фермерите, направено от "Агрион". Сред най-честите причини за тегленето на кредити е покупката на земеделска земя с цел уедряване на стопанствата и развиване на модерно земеделие. Земеделците теглят заеми също за инвестиции и покупка на техника и оборудване, става ясно още от изследването. Според него най-активни са земеделците между 35-44 години, които разчитат на механизирана обработка на земята и следват най-новите тенденции в земеделието.

Притиснати от тежките условия и тромавите процедури на банковите институции, все повече земеделци търсят алтернативни източници на финансиране в лицето на специализираните кредитни дружества, където процедурите са максимално опростени, а сроковете са значително по-кратки.

За да отговори на засиления интерес към финансовите продукти, специализираната компания за земеделски кредити "Агрион Финанс" обяви промоционални условия на универсалния си ипотечен кредит в евро. Лихвата за първата година е 2.9% при заем до 200 хил. лева и минимален срок на погасяване от 60 месеца. Гратисният период за плащане по главницата е 12 месеца, а след промоционалната първа година, лихвата по кредита до края на периода е 8.5%.

Компанията, която е дъщерна на "Агрион Инвест", приема като обезпечение по кредита земеделска земя или други недвижими имоти. Друго сериозно улеснение за фермерите е, че остойностяването на земята е напълно безплатно за кредитополучателя и се извършва от експертите на  компанията.

За да се възползват от преференциалните условия, земеделските производители трябва да посетят щанда на "Агрион" на международното изложение "БАТА АГРО", което се провежда в Стара Загора от 14-17 май. Там те ще получат специален промо код, с който  ще могат да кандидатстват във всеки един от регионалните офиси на компанията. Промоцията е валидна до 17 юни 2019 г.

Изчисленията на експертите от "Агрион Финанс" показват, че финансовият ефект за земеделските производители от промоционалната лихва може да надхвърли 11 хил. лева. Пълните условия по ипотечния кредит и останалите възможности за финансиране може да се открият на тои адрес. Експертите по кредитни услуги, които са на щанда на "Агрион", са готови да разяснят на всички желаещи възможностите, които кредитът осигурява, както и процеса за кандидатстване и одобрение.

"Целта ни е да улесним достъпа до кредити на малките и средни производители, които често не могат да отговорят на сложните изисквания на големите банки", казаха от "Агрион Финанс". За разлика от другите кредитни институции в България, процедурата за кандидатстване е максимално опростена. Не се изисква откриването на допълнителни сметки, застраховки, въвличането на поръчители и съдлъжници. Няма изискване и за разработка на  подробни бизнес планове, отчети и анализи. Кандидатстването е без такса ангажимент и такса за разглеждането на документи.

На практика фермерът дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Няма дори разходи за оценка на обезпечението, а сроковете за кандидатстване са значително съкратени в сравнение с традиционното банково кредитиране. Компанията няма ограничения за сектора, в който работи земеделският производител.