Старите български сортове Димят, Рубин, Мискет и Мавруд от лозята на Карнобат са най-новата страст в Европа и у нас, разказаха управителите на някои от най-квалитетните столични ресторанти, които неотдавна посетиха Южна Франция, за да почерпят от актуалните винени и гурме-тенденции.

Те издадоха, че примерът на световния хайлайф се оказал заразителен за все повече българи, които уверено избират невероятните купажи ETHNO за трапезата си, защото държат на високото качество и неповторимия вкус. Родните сортове впечатлиха изисканата публика по време на конкурса Muscat di Monde в живописното френско градче Фронтинян-ла-Пейрад. Там забележителните ETHNO на "Винпром Карнобат" станаха фаворити на привикналите към лукс ценители, които присъдиха на серията една от най-големите награди за качество.

И докато гостите на конкурса тепърва откриват очарованието на родните вина, у нас все повече хора избират Димят, Рубин, Мискет и Мавруд от лозята на Карнобат, защото богатите им вкусове и аромати пасват прекрасно на предпочитанията, нравите и темперамента на българина, а и подхождат на нашенската кухня. Старите местни сортове в ETHNO поднасят най-доброто от българската земя и отлично разгръщат потенциала си, купажирани със световноизвестните каберне совиньон, сира, мускат и совиньон блан.

Топ тенденция: "Най-доброто идва от родната земя"

Изборът на български храни и напитки, създадени изцяло от суровини, които са отгледани на родна земя, е най-актуалната тенденция сред младите и образовани хора. Те подбират само чисти продукти, направени с грижа за околната среда и уважение към труда на хората.

Български вина диктуват модата в Европа и у нас

"Винпром Карнобат" съхранява българските сортове

Докато някои производители незаслужено изоставиха местните сортове, определяйки ги като трудни и неперспективни, "Винпром Карнобат" разработи програма за запазване генофонда им. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство, издириха най-добрите клонове на местните сортове Мискет, Рубин, Мавруд , Димят и Перла и ги засадиха върху плодородните землища на селата Огнен и Деветак в района на Карнобат така, че те да разгърнат потенциала си, да бъдат устойчиви и да дадат качествено грозде.

Български вина диктуват модата в Европа и у нас