Д-р Емил Илиев

- Г-н Илиев от 17 години организирате международния джаз фестивал в град Банско. Според Вас увеличават ли се феновете на джаза в България?

За цяла България не мога да кажа, но Банско вече е на предела на капацитета си да побира желаещите да слушат джаз музика на сцената на площада в града.Тази година очакваме 45 000 души да чуят Джаз Феста в Банско. Това е и капацитетът на града към настоящия момент. Занапред предстои голямо разширяване на обема на фестивала в повече зали. Трябва да създадем закрит летен театър, който да ни пази от дъжд през лятото, както и трябва да имаме в Банско мултифункционална спортна зала, която да става както за спортни събития, така и за концерти. Нашата цел е да станем по-известни от джаз фестивала в Монтрьо.

- През последните години Джаз фестивалът става все по-популярен. Колко хора най-много са се събирали?

Най-много са се събирали 40 000 души за дните на целия фестивал. Имаме три концерта, които са поставяли рекорди. Площадът бе изпълнен изцяло, както и всичките подстъпи към улицата бяха препълнени. Това се случи на концерта на Соломон Бърг, който е една голяма легенда на соул музиката. За него дойдоха огромен брой чужденци. Билетите на неговите концерти обикновено струват 80-100 долара. Билет за концерт извън България на всеки един изпълнител от тези, които представяме на Джаз Феста в Банско, не струва под 100 лева. Обикновено каним около 24 групи изпълнители. Тоест, ако човек прекара в Банско ваканцията си и чуе повечето от тези 24 изпълнители, той ще спести поне 1500 лв., защото за фестивала не се плащат билети. Концертите се поемат изцяло от спонсорите Първа инвестиционна банка и община Банско. Всички фенове на джаз музиката сме много благодарни на банката, защото именно Fibank покрива разходите за този фестивал, а иначе всеки трябва да си плати билетите от своя джоб. На площада всяка вечер се събират по 7000 души и си представете, ако те трябва да си платят сами билетите, това колко много пари са. Ако ние вземем от 7000 души по 100 лв., това прави 700 000 лева на вечер. Целта е занапред да се създадат условия и концертите да са платени, за да можем да си позволим да каним големи звезди. Разбира се ще има и безллатни сцени, но те ще са на по-нископлатени изпълнители. Всяка година се опитваме да каним все по-известни изпълнители, но възможностите зависят от бюджета, с който разполагаме.

Искам да изкажа специална благодарност на нашия генерален спонсор - Първа инвестиционна банка за тяхната непрестанна подкрепа, благодарение на която всички гости на Банско от 8-ми до 13-ти август ще могат да се насладят на изключително интересната програма през 2014 г.

- Коя световна звезда мечтаете да поканите в Банско?

Много са тези, които искам да поканя. Например Майкъл Бубле, но хонорарът му е 250 000 лева. Ние не искаме тази сцена в Банско да бъде само за джазови изпълнители, а постепенно в бъдеще да се привлекат и поп изпълнители. Не изключвам да се появи там и Пол Анка, но и за него трябват 120 000 долара.

- Кои ще бъдат звездите в тазгодишната програма на фестивала?

Още в първия ден ще пеят гранд дамите на българската музика – Йорданка Христова и Камелия Тодорова, които честват и юбилеи. Фестивалът ще се проведе от 8 до 13 август и сме поканили 22 групи изпълнители. Сред тях са Стефка Оникян, ЖеСант и Чайна Моузес. Една от звездите на сегашния фестивал е Ийока с песента Simply Falling. Когато я ангажирахме през февруари миналата година, песента й имаше 700 000 гледания в You Tube, а сега е абсолютен хит с над 20 милиона посещения. В момента цял свят я слуша и тази певица вече струва цяло състояние да я поканиш да пее. Тя е голямата звезда на фестивала.

- Според Вас кога Банско ще стигне Монтрьо?

Между 25-ия и 30-ия фестивал ще задминем Монтрьо. Миналата година само за един ден бяха регистрирани в Банско 20 000 нощувки. Когато този обем нарастне до 200 000 души, които са чули фестивала, аз ще бъда доволен и ще знам, че съм си изпълнил мисията и целта. Моята цел е да направя събитие от световна величина. Джаз фестивалът набира популярност и идват все повече чужденци. В един английски сайт само за миналата година е имало от Великобритания 3 милиона посещения да видят каква е програмата на фестивала в Банско. Годишно получавам около 8000 предложения на групи от цял свят, които искат да свирят в Банско. Ако по 12 часа на ден само с това се занимаваш и слушаш по 2 песни на група, само за селекцията на тези изпълнители ще ти трябват 55 дни. Не трябва да се подценява никой.