Снимка: Вирджиния рекърдс

Deep Zone е една от родните групи, която не се отказва да твори по време на пандемия. Дори смятат, че именно сега е момента да се създават нови песни. Наскоро те пуснаха парчето "Funk You", в което не изневеряват на себе си и отново смесват няколко стила в парчето. Разговаряме с Диан Соло, Дани и Ева за живота на музиканта по време на криза, какво ги мотивира и как се оцелява при подобна криза.

Излезе "Funk You", разкажете повече за парчето - кога се роди и каква е идеята с танцуващия "дядо" в клипа?

Дани: Историята около парчето е интересна. Както всеки път от 5 готови песни се чудихме коя е най-удачно да пуснем като нов сингъл след "Gimme Love". Избрахме "Funk You", а след доста размисли и страсти заложихме на това леко провокативно заглавие, защото освен свежарско, може да се приеме доста двустранно. Откачената идея да маскираме старец дойде от Дидо, един ден супер случайно ни я изстреля докато се прибирахме от участие. Видеото заснехме в Пловдив, в артистичния квартал Капана. По време на снимките много се забавлявахме и успяхме да шокираме минувачите, защото някои от тях наистина си помислиха, че сме хванали стар човек и го мъчим да танцува и да прави шпагат. Спираха се, снимаха се, а някои дори се разтанцуваха.

Някакъв ваш тест ли е да бъдат съчетани толкова стилове в една песен?

Диан Соло:  Да, още от самото начало на групата обичаме да съчетаваме различни стилове в парчетата ни, така че и този път не изневерихме на тази традиция. Тук смесихме хаус, реге, брейк бийт, поп ... и лек щрих на Казачок.


През месец май пуснахте парче с Тото в разгара на пандемията, сега и това излиза в момент, когато страните, а и в България налагат все повече мерки. По какъв начин виждате налагането му, как ще стигне по-лесно до феновете?

Ева: Всъщност ние много мислихме дали моментът е правилен да издадем "Funk You", защото ако предния път с песента "Gimme Love" положението ни изненада, сега поне знаехме какъв "риск" поемаме. Казвам риск, защото за един музикант е изключително важно музиката му да бъде представена пред хора на живо, да бъде пускана в клубове, но е факт, че за съжаление в момента това не е възможно. Доста е трудно да се популяризира нова продукция в такава ситуация. Въпреки това с групата решихме да направим подарък на всички хора и да ги усмихнем, защото всеки един от нас има нужда от малко позитивна енергия, да избяга поне за 2-3 минутки от сивото си ежедневие. Точно с такава нагласа направихме песента "Funk You". Така че ви приветствам да си я пуснете и да танцувате. Винаги съм знаела, че музиката е истински лек за душата, която в момента страда доста.

В тази странна година музкантите се оказаха едни от най-засегнатите от пандемията. Вие как се справяте в тази криза?

Диан Соло: Тъй като затвориха клубовете, дискотеките и концерните зали, продължаваме да правим нашите онлайн партита, които излъчваме на живо във Facebook и YouTube. Напоследък имаме доста заявки за частни онлайн участия по случай рождени дни и фирмени коледни празненства, тъй като се очертава клубовете и залите да не работят и по празниците, така че много хора се преориентират към тази идея. Вече имаме разработена концепция за цялостно организиране на събите, в което каним всички гости в специален скрит линк в YouTube, в който излъчваме партито на живо от нашето студио – диджейски сет, плюс лайв изпълнения, като всеки гост може да се включи през телефона си със звук и картина и да поздрави останалите. По желание на клиента може да поканим български изпълнител, като качеството на картината и звука са перфектни. Гостите ни са си хем вкъщи, хем всички са в разгара на партито. Това е забавен, иноватавен и безопасен начин да съберем неограничен брой хора от цял свят на едно място за забавление. Заявките за тези партита стават на лично съобщение в нашата Facebook страница – Deep Zone Project. Така че ако някой желае да поръча или да участва в такова парти, да не се колебае да се свърже с нас още сега за детайли.    

Смятате ли адекватна помощта на държавата за хората в музикалната сфера?

Дани:  Даже не знам за каква помощ говорят и тиражират по медиите, след като нито един от трима ни, нито наш познат артист не е получил и една стотинка от обявените безвъзмездни помощи във връзка с Covid-19 пандемията. След като се взимат за пример всички европейски държави за мерките, които прилагат срещу разпространението на вируса, мисля че те не трябва да включват избирателно само това, което им изнася. Като не ни дават да работим пълноценно, нека вземат пример и за финансовото обезщетение не само на артистите, но и на всички хора в държавата. Темата е доста дълга, но не за това сме се събрали да говорим днес.

Предвиждате ли пак да се засилят онлайн партитата и какъв е интересът към тях?

Диан Соло: Всъщност тези онлайн концерти ги започнахме още преди години, но тогава на хората някак не ги възприемаха толкова, беше им странно. Сега по време на пандемията това се превърна в единствения начин да се случват масови събития и ние да може да работим професиите си. Цените на билетите са приемливи и реално един такъв концерт излиза много по-изгодно отколкото да се наемат, зали, апаратури, персонал… Сега всичко се случва в този скрит линк в YouTube, а гостите се забавляват през своите смарт устройства.

Когато клубовете са затворени как оцелявате като група? Какви са новите пътища да се печели от музика?

Ева: Няма да излъжем, ако кажем, че не ни е много лесно, защото това да сме музиканти и изпълнители е работата, от която предимно се издържаме, а сега до голяма степен останахме без нея. Разбира се, най-важно е да сме живи и здрави, да пазим себе си и близките си и да вярваме, че всичко ще мине по-бързо. Защото и да се ядосваме и да не се, някой неща не зависят от нас. Предпочитаме в тези месеци да насочим вниманието си към създаване на нови песни и мисли за бъдещето. Силно вярваме, че най-доброто предстои. Щастливи сме, че вече правим и онлайн концерти, но разбира се емоцията не е същата, много ни липсва живият контакт. Нищо не може да замени енергията, която хората ти дават на всяко участие. Надявам се, че много скоро отново ще се видим на сцената.

Как виждате музикалната сцена в следващите месеци, след като веднъж преживяхме един локдаун?

Диан Соло: Може би сега е време за творчество и създаване на нови продукции. Канят ни и на ранни партита и концерти на живо, ще продължат и онлайн партитата. Но всичко това е само и само да поддържаме огъня жив доколкото е възможно. Цялата музикална индустрия търпи голям удар и понася тежки загуби, за много от артистите дори е въпрос на оцеляване. Дано това отмине по-бързо и си върнем свободата. Най-важното е да излезем живи и здрави от тази световна здравна, икомическа и психологическа криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase