Емблематичното стихотворение на Пейо Яворов "Две хубави очи" ще стане част от музикалнта визитка на Мариана Попова. Тя е готова с едноименната си нова песен, а видеопремиерата ще бъде на 13 март. Композицията ще бъде част от нейния трети албум, по който е почнала работа.

Създаването на тази песен има своята история. Тя е дълга, лична, нищо в нея не е самоцелно. Преди много години мелодията се появила  в ума на Стоян Стоянов. Стоян или Течо, както го наричат приятелите му, не е композитор, нито музикант. Той отглежда рози и продава скъпоценното розово масло по целия свят. Със спечеленото не само си плаща данъците, но и строи, създава красота тук в родината ни (негово дело е великолепния етнографски комплекс Дамасцена).

По примера на старите успели в живота  български патриоти г-н Стоянов дава стипендии на талантливи и умни млади българи да се изучат в чужбина с уговорката, че ще се върнат после да работят за родната страна. А той им помага и в това – да започнат работа тук, не някъде далеч като емигранти.

Песента, подобно на всичко, което прави Течо в живота си е израз на личната му житейска философия. Темата за емиграцията вълнува дълбоко тази възрожденска личност. Неслучайно е застъпена и във видеоклипа на "Две хубави очи", където с Веселин Плачков водят един изключително силен диалог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase