Снимка: Bulfoto, архив

Една от най-популярните български групи, сформирани в началото на 90-те, ще отпразнува своя юбилей с мащабен концерт. Шоуто на "Акага" ще бъде на 9 октомври в зала 1 на НДК и ще припомни на феновете апогея на българската, различна и смела музика.

На сцената ще се качат всички хора, които някога са били част от групата и са допринесли за успехите, които групата жъне вече 27 години на световно ниво.

1991 г. е началото на групата, която се сформира като инструментална и осъществява мечтата си да свири стил напълно непознат за България. Дързък експеримент на приятели от Музикалната академия в София, който обаче само за година налага името "Акага" и го превръща в символ на качествения съвременен български звук.

Още през 1992 г. издават два албума и са поканени от покойния проф. Хачо Бояджиев да станат група на Националната телевизия. Включват се в разнообразни фестивали и почти всички джаз форуми в страната, включително и най-добрия джаз фестивал в Монтрьо.

Досега имат 6 албума, пътуват многократно за участия в Европа и Русия, където свирят със Софийска филхармония и "Мистерията на българските гласове" в Болшой театър. От 2007 г. правят големи концерти и в НДК, като се очаква този на 9 октомври да бъде един от най-мащабните проекти.

Концертът, който предстои, ще представлява мултимедийно шоу и ще обхване отделни периоди от развитието на групата. На огромни мултимедийни екрани ще бъдат излъчвани непускани до този момент архивни кадри, съчетани със съвременна визия.

В юбилейния спектакъл ще вземат участие някои от най-успешните български музиканти, които са били част от "Акага" през всички тези години. Сред тях са Ясен Велчев от група "ТЕ", който свири в продължение на 10 години, Цветан Недялков от "Ку-ку бенд", Кристиян Александров, някога барабанист на групата, а в момента един от най-изявените джаз пианисти в Канада и носител на Грами за джаз албум, Калин Вельов и още много други изпълнители.

На сцената ще си партнират и артистите Станимир Гъмов, Митко Павлов и спортният журналист Камен Алипиев, неразривно свързани с групата. По време на шоуто феновете ще се насладят и на някои други обичани и изявени български певци, с които музикантите имат съвместни проекти.

От 11 години Акага е в постоянен състав - Красимир Куртев (бас, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), К. Кирилов-Джоджо (тромбон, вокал), Д. Митев-Дънди (барабани), Петър Главанов (китари), Калин Петров (клавишни).

На концерта на 9 октомври в зала 1 на НДК посетителите ще могат да закупят и новия албум на групата, който ще бъде издаден на винил специално за юбилея.  Билети за юбилейния концерт могат да бъдат закупени на цена от 15 до 50 лева в OMV и мрежата на Eventim.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase