Снимка: БГНЕС

Утре сутринта, връщайки се в България, ще обявя кога ще връча мандата. Това заяви държавният глава Румен Радев от Великобритания по повод заявката на ПП-ДБ да върнат втория мандат неизпълнен.

"Политическата ни система ни е тежко заболяла", заяви Радев.

"Няма да обсъждам този въпрос", така отговори Радев на въпрос относно президентска република.

По отношение на изборите в САЩ Радев обяви, че ще работи с всеки един президент, който американският народ избере.

Той благодари на всички, които се борят с тежките пожари в страната.

"Благодаря на служителите на противопожарна безопасност, на хората от армията и на всички доброволци. Дали и как се справя правителството е въпрос на всеобхватен анализ след потушаването на пожарите. Благодарих на министър-председателя на Чехия Петър Фиала за изпратената помощ. Изказвам благодарност и на Турция за навременната им помощ."

По отношение на борбата с нелегалната имиграция, Англия ще разполага полицейски сили и у нас.

"Ние високо оценяваме осъзнаването на нашите европейски партньори, че опазването на външните европейски граници не е ангажимент само на държавите на предна линия, а на всички държави от ЕС. Ние с готовност ще посрещнем всеки един участник, който ще допринесе за по-голяма сигурност на нашите граници."

По - рано днес държавният глава Румен Радев пристигна в двореца „Бленъм" близо до Оксфорд, където беше посрещнат от министър-председателя на Великобритания Киър Стармър за участие в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

Държавният глава е във Великобритания за Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

По време на форума той е провел серия двустранни срещи, сред които и с унгарският премиер Виктор Орбан. След разговорите с унгарския премиер Радев за пореден път призова да се търси край на конфликта в Украйна чрез дипломация.

"Вярвам, че на тази война е крайно време да бъде сложен край и въпросът не е просто в предоставянето на оръжия и боеприпаси. Трябва да разберем характера на тази война. Основният фактор - това са хората и най-сетне трябва да го разберем. Ако продължаваме да водим същия стил война със същата интензивност, ще стигнем до момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. И тогава, ако не продължим да подкрепяме Украйна, ще компрометираме международното право и ценности. Но ако продължим да я подкрепяме - как, ще изпратим хора ли? Това е абсурдно. Колкото по-бързо се използва дипломация за разрешаването на военните конфликти, толкова по-бързо ще избегнем тази политическа и морална криза", заяви Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase