Депутатите създадоха временна комисия и ще започнат проверка на техниката на гласуване за местните избори близо 40 дни преди вота.

"Понякога създаваме някакви комисии, за да тупаме топката и да отчитаме дейност, не твърдя, че такъв е случаят. Има го и моментът, че БСП и ДПС се заявиха "против" машинното гласуване. Партия ГЕРБ има по-гъвкав подход по този въпрос", коментира експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в "Денят ON AIR".

Според него машините за гласуване не са просто принтери. "След като има някакъв софтуер вътре в тях, винаги има риск за манипулиране. Тук вече е въпрос на политическа преценка и технологична да се минимизират тези рискове. Плюсовете от машинното гласуване са повече от потенциалните минуси", на мнение е той.

"Машините сами по себе си не са виновни за това, че все още са настроени още за парламентарен вот. Имаме проблем в законодателната уредба. Законодателят сякаш умишлено забравя да детайлизира нормативния акт и прехвърля на централната избирателна комисията функция, включително да донаписва законодателството. Не мисля, че е много сериозно да нямаме яснота относно този проблем. Машините тепърва трябва да се пренастройват", каза още доц. Живков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи чисто технологично местните избори са най-сложни за провеждане.

"Провеждаме няколко избора в едно. В гласуването са фактически пет бюлетини, защото имаме опция да гласуваме за преференция. Чисто технологично това са най-сложните избори в България. От тази гледна точка не е зле да се мисли как да бъдат опростени. Напълно е възможно машинното гласуване да отпадне специално за местните избори", посочи експертът.

"Така или иначе хартиите ще бъдат подготвени, държавата е длъжна да отпечата хартиени бюлетини. Няма да бъде добре за машинното гласуване като такова, ако даде такъв фал със софтуерни проблеми", допълни доц. Живков.

Според него депутатите ги е дострашало в последния момент да отворят Изборния кодекс.

Целият разговор вижте в следващото видео