Снимка: архив, БГНЕС

Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики. Това заяви вчера президентът Румен Радев на проява в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите. Според Световния индекс за иновации за 2022 г. България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Президентът говори на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Той заяви, че приоритет на национално равнище е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна.

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези силни традиции позволиха да се постигне значителен растеж в редица високотехнологични сектори“, каза Радев.

Той допълни, че националната стратегия за развитие на научните изследвания е била адаптирана така, че да се превърне България в център за високотехнологични изследвания и развитие на технологии, което на свой ред ще допринесе за подобряване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии вече привлича водещи световни учени в България, заяви още Румен Радев.

Той ръководи българската делегация в седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Вчерашният ден завърши с прием по случай 50 години от членството на Германия в световната организация по покана на канцлера Олаф Шолц. На него присъстваха президентът и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са предвидени още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.
(Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)

 

Коментари Напиши коментар

138

Анонимен

преди 1 седмица

До Малко за историята И къде видя да си противореча? Всичко е дело на русия. Първо Донбас го населиха с руснаци насилствено по времето на СССР като пращаха хора от цяла русия да копаят в мините. Второ насилствена русификация и дискриминация на украинския език. Трето промивка по телевизията, че бандеровци щели да дойдат да ги убиват. Четвърто руски командири идват и организират войната. Пето войната се води с руски оръжи. Шесто участва редовната руска армия - например при 138-*** мотострелкова.

137

Малко за историята

преди 1 седмица

До Анонимен 142: Не виждаш ли как сам си противоречиш? Защо на разделителната линия, през която са се обстрелвали от една страна украинската армия и неонацистките батальони, а от друга страна - донбаските доброволци, не са били само тези хора, дошли от Русия - Бородай, Гиркин и т.н. Донбаските опълченци не са воювали насила, и сега не воюват насила. Ако беше така, щяха да хвърлят оръжието и да се предадат. А те не искат да живеят в една държава с превратаджиите от Киев. И са прави за себе си.

136

Анонимен

преди 1 седмица

До Не е ли ясно? __Не ли ясно? КАКВО ДА Е ЯСНО? ЧЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ НИЩО ЛИ?!!!