Снимка: БГНЕС

"Притеснително е, че днес Денков, нашият премиер, е бил един от може би малцината премиери на срещата във Вилнюс, които са подкрепили използването на касетъчни муниции, въпреки че през 2008 г. България е част от споразумението против тяхната употреба". Това заяви пред БГНЕС вицепрезидентът Илияна Йотова.

Думите на Йотова са в отговор на изказването на акад. Николай Денков, че Украйна може да използва касетъчни муниции, щом като Русия го прави.

"Против тяхната употреба се обявиха много страни, включително Германия, Испания, Великобритания, както и много правозащитни организации. Денков ще трябва да обясни защо той ги е подкрепил", каза още Йотова.

Позицията на президента Румен Радев е изцяло подчинена на интереса на България и българските граждани. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Тя участва в откриването на 60-ия летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Над 80 студенти и преподаватели от 23 държави от Европа и Азия ще участват в юбилейния семинар, пише БТА.

Във връзка с годишния доклад на Служба "Военно разузнаване" (СВР), в който се посочва, че са установени опити на Скопие, Република Северна Македония (РСМ), да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като „македонски", вицепрезидентът каза, че няма да коментира, защото не е коректно извън контекста на целия доклад. Но мога да споделя личния си опит от посещенията и контактите си с български общности в различни балкански страни, посочи Йотова и добави, че в Косово и Албания такъв натиск има. При последното посещение в Косово това го видях с очите си и то се случи дори по време на нашето посещение, каза още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase