Снимка: Bulgaria ON AIR

В максимално кратки срокове трябва да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит, и той да отразява сегашната ситуация. Това заяви номинираният за премиер от "Продължаваме промяната - Демократична България" акад. Николай Денков.

"Удължаване до откат. За да не влезем в пряко законово нарушение, по-добре е да има удължаване на това удължаване. Бюджетът беше сложен като заложник от болните амбиции за влизане в Еврозоната, не толкова от политическата криза. Ако миналата година беше гласуван в определените срокове Законът за публичните финанси и бе гласуван бюджетът, който бе предложен с 6,8% дефицит, това щеше да означава, че ние директно трябва да си изтеглим молбата за членство. Точно заради тези болни амбиции в моменти сме заложник на политическа криза, която прерасна във финансова", каза икономистът доц. Григор Сарийски в "България сутрин".

Според икономиста Юлиян Войнов е реалистично бюджетът да влезе в 3% дефицит. "Има сериозни буфери, става въпрос за голямата капиталова програма, която е заложена в бюджета, тя е абсолютен рекорд от новата история на България. На второ място предишният парламент възложи на правителството да предоговаря Плана за възстановяване и устойчивост. Този план не се знае кога ще влезе. Съвсем спокойно могат да не изпълнят половината от този инвестиционен план, което означава автоматично свиване на бюджетния дефицит. Отделно в проектобюджета, който влезе от служебното правителство, са разписани политики и възможности, които могат да бъдат предприети за намаляване на дефицита", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

"Не съм сигурен до каква степен разполагаме с буфер, защото ограничаването на разходите по Плана за възстановяване би означавало, че не изпълняваме програмата. Получихме аванс декември и би трябвало да изпълняваме част от мерките по този план. Проблемът е, че без приет национален бюджет, ние нямаме общински бюджети. Без тях не можем да извършваме предварителните действия по плана - обследване, консултации, предварителни разходи, които в момента са стопирани. Това, че ние ще орежем инвестиционните разходи, означава, че има заплаха от санкции, защото по този план трябва да отчетем някакво изпълнение", допълни доц. Григор Сарийски.

Той изрази мнение, че за другите буфери като вдигане на данъци или ограничаването на помощи, това не е риск, а гарантирани протести от гилдиите, които ще бъдат засегнати.

"Този удължителен бюджет дава кратка възможност да се приеме редовният бюджет, ясно е, че не е реалистичен спрямо настоящата икономика. Доколкото се вижда и политическата воля е в наличност, в рамките на 2 месеца, даже и по-рано, ще се приеме редовен бюджет, където тези въпроси ще бъдат решени", смята Юлиян Войнов.

"Дългът е продукт на дефицита. Ако нямате дефицит, не теглите дълг. Проблемът е динамиката, ако погледнете приходите и разходите към април, ще се види, че разходите нарастват с 24%, докато приходите с 11-12%. Не може да имате такава динамика и да свиете дефицита по някакъв начин, просто не се получава чисто математически. И без приемането на болезнените мерки трудно ще се влезе в определени рамки. При мерките, които са предвидени, силно се съмнявам, че орязването на разходите може да помогне", обясни доц. Сарийски.

Икономиста Юлиян Войнов все пак е оптимист, че ситуацията влиза в някакъв контрол, защото се преодолява най-големият риск - да няма редовно правителство.  

"Имайки предвид, че времето е кратко за изработването на изцяло нов бюджет, допускам, че новият предложен бюджет ще бъде преработен, ще се вземат някои от предложенията и при всички случаи новото правителство ще вкара бюджетен дефицит в рамките на 3%", уточни Войнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase