Държавното обвинение отправи ново искане за имунитет на депутат. Този път на прицела на прокуратурата е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Поводът е вече разглеждан от прокуратурата казус – декларацията за гражданство, подписана от него преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

Искането на прокуратурата идва в момент, в който ПП-ДБ и ГЕРБ настояват за отстраняването на Гешев, а по случая с декларацията самата прокуратура се е произнасяла, че няма данни за извършено престъпление, предаде Bulgaria ON AIR.

Кирил Петков обяви, че ще се откаже доброволно от имунитета си, защото няма от какво да се страхува, и се обърна към прокурорите и службите за сигурност. Още през 2021 г. срещу Петков бяха образувани три проверки от прокуратурата. Поводът - информация, че при назначаването на кабинета "Янев 1" като министър на икономиката е имал и канадско гражданство, а Конституцията забранява министър да има двойно гражданство.

Заключението на pрокуратурата тогава гласеше, че Петков няма да бъде преследван за попълването на невярна декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съгласиха да се съставят комисии, които да решават по всички искания към народни представители на прокуратурата. Такава ще се направи и по искането за имунитета на Бойко Борисов по "Барселонагейт, a главният прокурор е изпратил в Народното събрание допълнителни материали към искането, съобщиха от държавното обвинение.

Материалите съдържат протокол за претърсване и изземване на имот, от който са иззети множество веществени доказателства – документи и електронни устройства. Преди дни Борисов заяви, че няма да си даде имунитета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase