Не искам да коментирам нито твърдения, нито записи, самият аз не съм ги слушал, но мога да кажа, че със сигурност това не хвърля добра светлина върху България. Това не помага да ни е по-добро реномето ни в Европа, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в студиото на предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Европа функционира с ясни правила и критерии. Те трябва да бъдат спазвани. Например, по отношение за влизането ни в Еврозоната - ясно беше казано, че инфлацията трябва да бъде адресирана, има законови критерии, които трябва да се спазят. Разбира се, в извънредни ситуации България може да се бори да получава отстъпки по линия на различните извънредни кризи, които се случват", допълни Пеканов.

Той е категоричен, че трябва да търсим начин да спазваме правилата, а не да ги заобиколим.

"В някои аспекти суверенитет означава ти да си на масата - там, където се взимат решения. Пример - за Еврозоната в момента нямаме независима парична политика - това е решение, което сме взели заради въвеждането на валутен борд, то е донесло своите позитиви, то е било правилното решение преди 25 години. В момента приемаме решения, които някой друг взима, а когато вече сме на масата и взимаме решенията за паричната политика, ние ще приемаме решенията, които така или иначе влияят върху нас", поясни вицепремиерът по управление на европейските средства в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали вече с новите промени може да бъде "бутнат" главния прокурор, Пеканов отговори: "Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Текущите процеси, които се случват в последните седмици, не са променили законопроекта. Той беше представен от министър Зарков през декември - със същите параметри. Това беше позитивно развитие, за да покажем, че нещо, за което ни казват от години, че трябва да поправим, сме готови да поправим."

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 3 месеца

Наз мнението на дженджерите от еврогейска Европа не ни интересуват.Нас ни интересува хората уличени в предателство да заминат по най бързия на ,, Белене ",А по този член се полага смъртно наказание.

60

5432166

преди 3 месеца

Какво евро те гони предателю маи забрави референдума 80 процента от Бг не желаят еврото

59

Анонимен

преди 3 месеца

Ами дайте да си траем за корупцията и националните предатели тогава.