Снимка: БГНЕС

Възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира служите и да вкара България в Шенген е главната причина за днешната атака, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Наблюдаваме днес координация на пропуските сили. Важен факт, който чухме днес е, че шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи в 22 ч. Да припомня, че ДАНС никога не охранява отделни лица, а само стратегически обекти. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези разговори между шефа на ДАНС и Радостин Василев и възможно и е в този разговор някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени?", попита Петков.

„Националната сигурност е отговорност на всички и важна част от българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе при бъдещите реформи на службите. Заявяваме, че всеки кандидат, който ще предложим за назначение в службите ще държим да има чисто минало“, зарече се той.

Петков отрече информацията, че назначенията на бъдещи служби са съгласувани с чужди посолства.

Още по темата
„Не сме съгласували с нито едно посолство назначенията. При крайните назначения ще информираме партньорските служби в рамките на задълженията си. Никой не може да повлияе на нашето желание да реформираме служите и за съставяне на редовно правителство, което да освободи ръководствата на службите от предишни зависимости“, посочи той.

Според него най-големият въпрос е защо Румен Радев продължава да бави връчването на мандата и дали не е синхронизирано това с пресконференцията, която даде днес Радостин Василев, който пусна записа от заседанието на Националния съвет на ПП.

Петков призова всички да изслушат пълния запис от засядането, за да стане ясно в каква тежка ситуация е изправена страната.

"Ние не сме се отказали да реформираме държавата. Няма да се откажем, докато не направим страната ни едно по - добро място за живот“, отсече Петков.

Той призна, че самият той не е изслушал записите, разпространени от Василев.

„Ние не записваме националните си съвети. Никога не са били записвани, а Василев е част от това заседание като депутат. Така че ние трябва да ги изслушаме, за да видим дали са манипулирани“, каза Петков и добави, че самият той има информация, че е имало записи и от НС, и от централата на ПП в различни дни.

Кирил Петков отсече, че ПП-ДБ остават на позицията си за правителство с ротация на премиери и обясни, че все още продължава обсъждането на проектосъстава на кабинета, който обаче е близък до първоначално представения от ПП-ДБ.

„Има хора, които се отказват по лични причини, други казаха „да“, уточни Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase