Общ преглед

"Ние казахме многократно, че всеки състав и структура на правителство следва да отразява, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, след проведена среща с ПП-ДБ, на която е обсъждана управленска програма между двете основни коалиции, предаде БГНЕС.

Срещата се състоя в сградата на парламента.

Още по темата
"Националните органи на ПП-ДБ решиха, че няма да подкрепят ГЕРБ в първия мандат. С цялата отговорност, която имаме към гражданите, подхождаме към този процес. Най-лесно е мандатоносителят, в случая първата политическа партия, да започне да води разговори с други. Много пъти сме говорили, че най-стабилна би била управленската формула с първата и втората коалиция. Ние казахме многократно, че всеки състав и структура на правителство следва да отразява, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора", каза още Атанасова.

По време на срещата втората политическа сила бе представена само от акад.Николай Денков, а от ГЕРБ присъства цялото ръководство начело с председателят на ПГ Десислава Атанасова, зам.-председателите на партията Томислав Дончев и Даниел Митов и депутатати.

След срещата Атанасова посочи още, че е постигнато съгласие обсъжданите въпроси да бъдат представени на ръководствата на парламентарните групи и добави:

"Поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставени състав и структура на Министерски съвет, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим, като ги контролираме като законодателна власт втория. Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, които сме разписали, сами разбирате, че имаме пълните основания да смятаме, че те подхождат абсолютно (не)формално към това да формираме заедно мнозинство, да формираме общо управление.

Самият факт, че на тази среща единствено професор Денков се появи - господин Асен Василев, който предварително беше потвърдил пред мен лично, в продължение на час не дойде - и в този смисъл мисля, че това е явна демонстрация как те нямат сериозна ангажираност с това, което заявиха вчера. Не знам на какво се дължи - едно да говориш вчера, днес да правиш нещо съвсем различно“, посочи Атанасова.

Тя подчерта, че от ГЕРБ така или иначе са казали, че ще извървят търпеливо целия процес.

"Затова от утре сутрин ще започнем разговор по секторни политики и полагаме всички усилия да намерим изход от ситуацията, която за никого не е лека. Разбираме техните аргументи - отново ни беше повторено, че техните избиратели, че техните национални съвети имат решения. Ние също имаме избиратели и органи на партиите, които формират нашата коалиция. Не е лесно решение заедно да вървим към общо мнозинство и общи политики.
Но ако го правим в името на стабилност и в името на това, че българските граждани - и техните, и нашите избиратели са ни натоварили с тази отговорност, трябва да подхождаме отговорно", довърши Атанасова.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар