Снимка: архив, БГНЕС

Българските боеприпаси ще стигнат до Украйна, макар и не директно и това вече е ясно за всички, коментира пред БНТ директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Той изтъкна, че страната ни разполага с един от най-големите налични стари съветски тип арсенали - въоръжение и боеприпаси.

Още по темата
"Тази фаза на войната изисква изключително голям запас от боеприпаси съветски тип и България е може би единствената страна в Европа, която може в момента директно да предостави такива. Министерски съвет прие акта, с които ще достави на Вазовските машиностроителни заводи боеприпаси и то точно от тези, които сега са най-необходими и за всички е ясно, че те няма да останат във ВМЗ - Сопот", каза Божилов.

Страната ни обаче няма да може да се възползва от американските и европейските фондове за модернизацията на Българската армия и това е проблематично, допълни той.

"Министерство на отбраната дава стари боеприпаси на ВМЗ, а след три години ВМЗ трябва да произведе нови и да ги даде на Министерство на отбраната. Това не е модернизация на армията и не ни приближава към стандартите на НАТО, защото ВМЗ ще произведе пак стар тип боеприпаси", обясни той.

Божилов коментира и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Според него с този ход Путин се опитва да сплаши Киев и държавите от НАТО.

"За да се използва едно тактическо ядрено оръжие, трябва да имате голяма цел. Тези оръжия са създадени да се порази голям военен обект, например, кораб или завод за производство и големи градове, включително. Но използването на такова оръжие ще прекрачи една граница, която никога досега не е прекрачвана. Путин се аргументира с това, че други държави предоставят оръжия с обеднен уран на Украйна и това води до руската реакция. Искам да ви кажа, че обедненият уран не са ядрени оръжия. Просто в снаряда има, да кажем, един голям пирон. Това е много твърд метал. Аз съм държал в ръката си обеднен уран. Засича се някакво, но много слабо излъчване. Целта на този обеднен уран е да пробие броня, да пробие бункер. Аз съм бил в Швейцария, където изследваха точно влиянието на обеднения уран в природата и мога да ви кажа, че няма никакво замърсяване", посочи Йордан Божилов.

Коментари Напиши коментар

348

Анонимен

преди 2 месеца

Срам и позор този *** да ни убеждава че боеприпасите с обеднен уран са безвредни. Кой те сложи на тази длъжност бе ***. Питайте Вучич за даренията които получи Югославия от САЩ и последиците. Продадъхте се на американците и сега повтарят като папагали техните брътвежи. Ще ги слушаме тях когато тъкива снаряди почнат да падат там, тогава ще види каква песен ще пеят.

347

Анонимен

преди 2 месеца

България винаги е била най-верния сателит на Русия, единственото с което си го обяснявам е че тук хората са най-глупави и най-лесно се манипулират, повечето с ниско образование и вярващи в какви ли не глупости.

346

Анонимен

преди 2 месеца

Този никскъв Божилов знае ли, че ракета ше достигне сто процента София и както си спи и така и ще отлети