Снимка: БГНЕС

Бъдещият Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Струмяни – Берово", който ще свързва България и Република Северна Македония, е обявен за обект от национално значение, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"От 1999 г. датира спогодбата за изграждането на пункта, тя е по програма "Трансгранично сътрудничество". В момента България полага усилия за проектиране", посочи Шишков, цитиран от БТА.

Той уточни, че обявяването на пункта за обект от национално значение ще улесни процедурите, свързани със Закона за устройство на територията, а оттам и ще помогне да няма забавяне в изграждането на този инфраструктурен обект.

Министърът на регионалното развитие коментира още, че през пункта няма да преминават товарни превози, а единствено автомобили с маса до 3,5 тона и леки коли.

"Той ще има един регионален характер", коментира Шишков.

Със същото решение за национален обект се обявява и инженерната инфраструктура до граничния пункт, включително път III-1008 (Кресна - Кулата) Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония.

"Това е емблематично и показва отношението на държавата към развитието на инфраструктурата. Освен това обявяването за национален обект улеснява процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията, одобряване на подробни устройствени планове, отчуждаване и други, за да може да  не се забавим с развитието на този инфраструктурен обект", каза министър Шишков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase