Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

Междувременно БНР съобщава, позовавайки се на дипломатически източници по предварителна информация, че България е сред страните-членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните-членки.

Още по темата
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, пише БНР.

Днес и утре Димитър Стоянов ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години.

Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана, съобщават от Министерство на отбраната.

Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase