Снимка: БГНЕС

Диференцираното на ДДС доведе до определени проблеми. 9% ДДС в туризма  е временно решение и то ще бъде прекратено, но по предвидим начин и не в момента. Браншът трябва да се стабилизира и след това да бъде спряна. Ние няма да подкрепим такова решение в този бюджет.

Още по темата
Бихме го оставили, както и ДДС за брашното и книгите. Това обяви пред Нова Нюз Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

"През последните две години водихме неразумна фискална политика, затова ще се наложи да се приоритизират предварително капиталовите разходи. Ние не използвахме 5 млрд., заложени за капиталови разходи през 2022 г. Ако те бяха изразходвани дефицитът щеше да бъде много по-висок. Упоменаването на цифри в бюджета оттук нататък не трябва да бъде правено неразумно", смята тя.

По думите ѝ ГЕРБ няма да спре субсидиите за тока на бизнеса, но ще промени методиката. "Трябва да има критерии на подпомагане, защото има фирми, които нямат нужда от него. Компании с рязко нарастване на печалбата нямат необходимост от компенсации, затова не бива да се раздават безразборно пари. Между 11 и 15% дълг годишно ще има, ако продължим със същата бюджетна политика", посочи кандидат-депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase