Снимка: БГНЕС

Формулите за стабилно управление на страната коментираха социалният антрополог Харалан Александров и експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов в студиото на Нова Нюз.

Инджов е на мнение,  че откакто управлява ГЕРБ ролята на идеологическите сблъсъци в политиката са отишли на заден план, а парламентът е бил обезличен.

Още по темата
По негови думи преди три години се е събудил интересът към политиката. „Първо трябва да се избистрят идеологическите профили на партиите, след това трябва да се формират по-трайни блокове в политическото пространство. Едва след трябва да се търсят общи допирни точки по водещите въпроси. Тогава ще има адекватна ситуация за създаване на по-трайни коалиции, дори и между партии в противоположен политически спектър“, анализира той.

Александров е на мнение, че е настъпила "идеологическа каша". „Едно правителство, което се анонсира като дясно, провежда класическа, популистка лява политика“, заяви антропологът.

Инджов е на мнение, че служебното правителство повтаря много от опорните точки на ГЕРБ и атаките срещу правителството на ПП. Александров е на мнение, че тепърва правим оценка на щетите от управлението на ПП.

Александров смята, че ако ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС намерят начин да направят коалиция има шанс за стабилно управление. Ако не – ще продължи да управлява служебен кабинет на Румен Радев, уточни той. Инджов каза, че сформиране на правителство на малцинството трябва да бъде подкрепено от ГЕРБ, но коалиция няма да има. По негови думи, обаче, коалиция и участие на ГЕРБ в управлението не може и няма да има. Александров смята, че може да има правителство на ГЕРБ, а ПП-ДБ са в изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase