Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„На мястото на Паметника на Съветската армия трябва да има паметник на създателя на българската държава хан Аспарух”. Това поиска лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов, става ясно от негова публикация във Facebook.

„В София, столицата на България, няма нито един паметник на създателя на България - хан Аспарух. И целият този скандал около паметника на една отдавна несъществуваща армия, която въобще не ни е освободила, а направо ни е поробила, целият този скандал е адски удобен да махнем този абсолютно ненужен и напълно безсмислен монумент и като българи да издигнем паметник на най-важния българин - хан Аспарух”, заявява Трифонов.

Той уточнява, че е направил подобна инициатива преди години и тя не се е получила. „Защо? Защото администрацията направи всичко възможно, по всякакъв начин, с всякакви причини, да убие тази идея още в зародиш. Защо? Не знам. Имах чувството, че административните служители не са българи, а византийци”, добавя лидерът на ИТН.

„А сега дали е възможно някаква такава идея да се получи? Ако питате българите дали вместо паметник на Съветската армия е по-добре да има паметник на хан Аспарух, най-вероятно огромната част ще кажат: „Разбира се, че на хан Аспарух”, пише още Трифонов.

Той завършва публикацията си с думите: „Но най-вероятно няма да стане. Явно такива ни е довел тук хан Аспарух. Такива, дето повече обичаме чужди армии, отколкото тоя, дето ни е създал. А иначе идеята е хубава. Питайте всеки българин и вижте какво ще ви каже”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase