Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет подготвя проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. и той ще бъде внесен за приемане от парламента, след като бъде сформирано 49-ото Народно събрание. Това каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на 36-ото заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Понеже поставихте и въпроса какво ще включва този бюджет по отношение на общините, точен отговор не мога да дам днес, коментира Петкова. По думите й законопроектът ще се разглежда и в контекста на изпълнение на ангажиментите на България, свързани с покриването на икономическите условия за присъединяване към еврозоната, в т.ч. и за овладяване ръста на инфлацията. Петкова добави, че предстоят дискусии и анализи по предложението за бюджет 2023 г.

В хода на изпълнение на държавния бюджет за 2022 г. Министерството на финансите осигури ритмичност на финансирането на общините, като бяха осигурени необходимите средства за изпълнение на ангажиментите на общините при реализиране на отделните секторни политики, посочи Петкова.

Тя поясни, че в удължителния закон са регламентирани в какви размери да се извършват разходите по бюджетите на общините до приемането на закона за 2023 г. По този начин е гарантирано, че няма да се възпрепятства или спре дейността на съответната община, коментира Петкова.

Заместник-министърът каза, че на този етап не се обсъжда темата за бъдещи промени в Закона за публичните финанси и не следва да се разглежда като задача на служебния кабинет.

Относно това дали се предвиждат нови програми за компенсиране на общините и бюджетния сектор по отношение повишените разходи за отопление и други разходи, Петкова обясни, че този ангажимент е на секторните министри. Министерството на финансите не подготвя подобни програми на този етап, особено в контекста на удължителния закон, тъй като в него ясно се определят видовете дейности и разходите, които могат да бъдат финансирани, добави тя.

Относно това дали може да се ограничи прехвърлянето на общините на ресурсно необезпечени отговорности, Петкова каза, че по този въпрос Министерството на финансите има своята роля и са отворени за диалог с общините. Прехвърлянето изисква задълбочен и цялостен анализ на изпълнението на новите предизвикателства пред общините, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, зелената икономика и редица нови дейности пред общините, свързани с икономическото развитие, обясни тя.

Заместник-министър Петкова каза още, че за осъвременяване на Закона за местните данъци и такси се изисква прецизна оценка на въздействието и широк обществен дебат. Относно въвеждането на еврото, тя отбеляза, че работата на техническите експертни групи продължава. Беше изготвена стратегия за въвеждане на еврото, в процес на изготвяне е проект на закон за въвеждане на еврото в страната, добави заместник-министърът. /БТА, Никол Николова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase