"Правенето на компромиси е задължително в политиката по принцип, а в ситуации като сегашната е очевидно неизбежно. Ако политическата система продължи да функционира с тази безкомпромисност, ще продължим да стоим в политическа криза. Очевидно е от тези няколко парламента, които минаха, че ако продължим да правим същото, няма как да постигнем различен резултат.

На мен ми е абсолютно ясно, че в обществото разделенията, които съществуват, са факт и това е причината може би самите политически сили да се страхуват да направят стъпки едни към други, въпреки че всички са наясно, че няма как да се мине, без това да бъде направено. В интерес на истината ние бяхме готови на такъв тип действия и дори го декларирахме. Не получихме никакъв реален отговор на това наше предложение“. Това обяви Тома Биков от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR.

"Очевидно кампанията е в самото си начало. Начинът, по който ще се обединяват, е важен. По принцип механичният сбор не е задължително да не се получи, но може да се получи, може да не се получи. Може да има повече, може да има по-малко. Тепърва им предстои да правят трудно избори. Аз смятам, че по-скоро голямата новина в това обединение е, че тези така наречени протестни партии/ партии на промяната тръгнаха като пет партии/, сега ще се свият до един субект. Част от тях отпаднаха от парламента, тези две се обединиха.„Демократична България“ доброволно ще се откаже от това, да бъде някакъв вид посредник или балансьор в политическата система, който да има ключова роля при съставянето на правителство.

Още по темата
Като част от една предизборна коалиция заедно с „Продължаваме промяната“, те по-скоро ще преминат в тази нова идентичност, обща с нея, и не биха имали тежестта на самостоятелен субект, който да взима самостоятелни решения, което е аналогично с оглед на тяхното поведение през последните месеци. Те на два пъти можеха да решат политическата криза и не го направиха. Първият път беше при избор на председател на парламента, когато според мен на втория ден те имаха шанса да издигнат свой кандидат и той да бъде одобрен, а от там нататък те да одобрят целия дневен ред на парламента и да зададат цялостна посока за съставяне на правителство, дори по някаква тяхна концепция. Тогава много вероятно и третият мандат щеше да отиде до тях, ако първите два бяха реализирани“, добави Тома Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase