Общ преглед

Тази сутрин започна първото редовно заседание на новоназначеното служебно правителство. Проектът на дневен ред включва 11 точки, които кабинетът ще подложи на обсъждане и гласуване.

Премиерът и министрите се събират за втори път в Министерския съвет, след като на 3 февруари, ден след указа на президента Румен Радев за назначаването им, заседаваха извънредно, за да обсъдят и приемат план-сметката по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 2 април 2023 година.

Днешният дневен ред включва проект на решение за разрешаване на кораб на Румъния да навлезе в териториалните води на България, както и разрешаване участието на контингент от Въоръжените сили на България в състава на многонационалния батальон на EUFOR във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина.

Проект на постановление за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските фондове при споделено управление за програмен период 2021 – 2027, също е част от дневния ред на кабинета.

Днешното заседание започна със закъснение заради участието на служебния премиер Гълъб Донев в единайсетия конгрес на КТ “Подкрепа”.

Там министър-председателят обяви, че синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава "Енергетика" в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Когато говорим за промените, които търпят индустриалните отношения, предизвикателство е отношението на младите хора към пазара на труда, тъй като те имат изисквания и очаквания, които не се покриват от минималната работна заплата, младите хора искат гъвкав подход към работното време", каза Донев, цитиран от БТА.

"Пазарът на труда се променя по-бързо отколкото сме готови да си представим, но това не променя позицията на синдикалната организация в тристранния диалог", каза още той.

"Дори понякога да припознавате служебното правителство по-скоро като враг, ние сме изправени пред сериозни проблеми, които са отлагани във времето и сега получаваме дълбоки социални неравенства и сложна демографска ситуация, за които едно служебно правителство не може да предложи магическо решение, допълни той. Това, което можем и правим, е да предлагаме решения, които са възможни сега, в настоящата икономическа ситуация", каза още служебният премиер Донев.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 месец

що не поканите кире поопа да предстедателства?

14

Достоевски

преди 1 месец

КГБ заседава в Министерски съвет

13

гост

преди 1 месец

Започна серията - Невиждани и нечувани чудеса, ще сътворят света.